RAZNOVRSTNA UPORABA

Za živce in srce: stebelna zelena

Stebelna zelena je obvezen dodatek juh in izvrsten hrustljav prigrizek; blaži vnetja in otekline, izboljšuje kakovost spanja, velja celo za afrodiziak.
Fotografija: FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

V domači kuhinji je obvezen del juh ali okusna priloga, tudi del solat, odlično se ujame z večino živil, najpogosteje jo jemo surovo, kot prigrizek, pomakamo jo v različne pomake. Stebelna zelena ni le okusna zelenjava, ampak tudi hranljiva; je dober vir riboflavina, vitamina B6, pantotenske kisline, kalcija, magnezija, fosforja ter prehranskih vlaknin, vitamina A, C in K, folne kisline, kalija, mangana. Najbolje je izbrati ekološko pridelano, da se izognemo pesticidom.
Stebelna zelena je odličen prigrizek.
Stebelna zelena je odličen prigrizek.

Je borka za vitko linijo in idealna za vse, ki bi radi izgubili kak kilogram: po večini je iz vode (83 odstotkov) ter vlaknin, ki koristijo prebavi in nižajo slab holesterol, pa še k sitosti prispevajo. Njena energetska vrednost je nizka, 100 g ima le 14 kcal.
Uživanje stebelne zelene torej niža krvni tlak in krepi zdravje srčno-žilnega sistema, saj niža hormon stresa, blagodejno vpliva tudi na živčni sistem, že Hipokrat je njen sok priporočal ljudem, ki so trpeli za živčno napetostjo. Nekateri svetujejo, da stebelce zelene pojemo uro pred odhodom v posteljo, saj naj bi to izboljšalo kakovost spanca: spodbudi sproščanje, in to brez neželenih stranskih učinkov.

Je izvrsten diuretik, torej pospešuje izločanje vode iz telesa in obenem odpravlja strupe: kalij in natrij pomagata pri regulaciji telesnih tekočin, poleg tega stimulira proizvodnjo urina. Uživali naj bi jo ljudje, ki imajo težave zaradi artritisa, revme, putike, saj deluje protivnetno in pomaga blažiti otekline in bolečine v sklepih, osvobodila vas bo tudi mišičnih krčev. Varuje zdravje oči, saj vsebuje vitamin A, ki sodeluje pri preprečevanju bolezni oči.

Grizljanje stebelne zelene lahko odstrani neugoden zadah, njena hrustljava struktura veča količino sline v ustih in tako blaži zadah. In še to: velja za naravni afrodiziak, vsebuje namreč dve vrsti feromonov, androsteron in androstenol, ki krepita željo po seksu. Poleg tega spodbuja delovanje hipofize, ki upravlja in nadzoruje sproščanje večine hormonov v telesu, vključno s spolnimi. Naj še zapišemo, da lahko zelena in njeno seme povzročata alergije, semenu so se zlasti izogibale nosečnice, saj naj bi spodbujal k splavu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije