ZDRAVLJENJE

Treba je najti vzrok bolečine

Razlikujemo med akutno in kronično bolečino: slednja je eden od pogostejših vzrokov za obisk zdravnika; ker lahko zelo poslabša kakovost življenja, jo je treba zdraviti.
Fotografija: Bolečina je pogosta spremljevalka življenja. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Bolečina je pogosta spremljevalka življenja. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

Posamezniki bolečino zelo različno zaznamo in jo težko opišemo z besedami. Težko je tudi razlikovati med pravo, resno bolečino, ko je ukrepanje nujno, in tisto, ko se nam le zdi, da nas vse boli. Strokovnjaki, ki se ukvarjajo z zdravljenjem bolečine, pravijo, da ljudje sami ne moremo razlikovati med pravo in namišljeno: obe namreč doživljamo kot bolečino in obe povzročata enake težave.

Bolečina je pogosta spremljevalka človeka v življenju. V Sloveniji je precej pogosta, vsaj 20 odstotkov ljudi trpi za kronično bolečino, pravi specialist anesteziolog Branimir Bem, dr. med., iz protibolečinske ambulante v Kopru. »Kronična bolečina je eden od pogostejših vzrokov za obisk pri zdravniku, prisotna je pri mladih in starejših.« Sicer razlikujemo med akutno, to je nenadno bolečino, in kronično, dlje trajajočo, pravi sogovornik. »Klasični primer je, ko damo roko nad ogenj. Bolečina nas opozori, da jo hitro umaknemo, da se ne bi opekli. Tako pri akutni kot pri kronični bolečini moramo poskusiti najti vzrok, saj je vzročno zdravljenje najuspešneje. Pri kronični je vzrok lahko minil kljub prisotnosti bolečine. Takrat zdravimo simptomatsko.«

Za učinkovito lajšanje kronične bolečine se je izkazala akupunktura.
Za učinkovito lajšanje kronične bolečine se je izkazala akupunktura.

Več načinov lajšanja

Bolečina lahko izrazito poslabša kakovost življenja, vodi lahko v zmanjšanje delovnih sposobnosti in omejitve v življenju tako obolelega kot njegovih bližnjih. Ker lahko pomembno vpliva na človekovo zdravje, je zelo pomembno, da jo čim prej zaznamo in tudi ustrezno zdravimo, da preprečimo morebiten razvoj kronične bolečine. Bolečina je namreč lahko tudi znak bolezni. Posledice kronične bolečine so lahko zelo hude, saj lahko vodijo v omejitev družabnih stikov, utrujenost, depresijo, slabost tudi motnje spanja. Zato moramo biti pozorni na znake in poiskati zdravniško pomoč.

Bolečino lahko lajšamo in zdravimo na različne načine, pravi sogovornik. »Poleg klasičnih načinov, kot so jemanje zdravil, infuzije in blokade, se veliko uporabljajo tudi druge metode. Tako se je akupunktura izkazala za zelo učinkovito pri lajšanju kronične bolečine, učinkovita je tudi medicinska hipnoza. Pogosto se uporabljajo tudi druge metode, kot so fizioterapija, manualna terapija, homeopatija, ajurveda, to je indijska medicina.«


Vsekakor je najučinkovitejše sredstvo za lajšanje bolečine tisto, ki pacientu pomaga. Tako je pri zdravljenju kronične bolečine učinkovitejša uporaba več metod, vendar je uspešnost velikokrat individualna in odvisna tudi od motivacije pacienta, pravi sogovornik. »Kronično bolečino po navadi le lajšamo, redkeje jo popolnoma pozdravimo, in zato je motivacija pacienta pri tem zelo pomembna.«

Pomagajmo si sami

Bolečina ima psihosocialno značilnost. Če smo aktivni, optimistični, pomirjeni, vsekakor lažje prenašamo bolečino. Kronični stres, neaktivnost in depresija kronično bolečino poglabljajo, pravi sogovornik in dodaja, da z življenjskim slogom lahko sami vplivamo na prenašanje bolečine, ko se pojavi.

Kot pravi tudi ameriški klinični psiholog dr. William Deardorff z medicinske univerze v Los Angelesu, ki se ukvarja z raziskovanjem in zdravljenjem kronične bolečine, je treba upoštevati nekaj pravil, da ne zaidemo v začarani krog med kronično bolečino, depresijo ter stresom, kjer en faktor povzroča drugega in nasprotno. Zmanjšati je treba možnosti za nastanek kronične bolečine, prepoznati sprožilce stresa, ki jo lahko še poslabšajo, odkrito spregovoriti o depresiji in poiskati strokovnjake za zdravljenje tako bolečine kot depresije.

Številni strokovnjaki in raziskave potrjujejo, da lahko sami marsikatero bolečino preprečimo ali zmanjšamo njeno pojavnost. Z zdravim načinom življenja in predvsem veliko gibanja lahko do neke meje preprečimo ali vsaj odložimo nastanek degenerativnih sprememb in s tem tudi bolečino, ki jo te spremembe prinesejo s seboj. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije