To je olje, ki varuje srce in možgane
![Fotografija: Je vir vitaminov A in D ter nenasičenih maščobnih kislin. FOTO: Romarioien/Getty Images](/media/images/20220330/1163558.width-932.jpg)
Za ohranjanje zdravja se moramo prehranjevati raznovrstno in uživati vse vrste živil. Pomembno je, da v telo vnesemo dovolj maščobnih kislin, pravijo prehranski strokovnjaki. Novejše raziskave o vplivu posameznih maščobnih kislin na zdravje so pokazale, da te različno vplivajo na zdravje človeka. Najbolj koristne so nenasičene maščobne kisline in večkrat nenasičene maščobne kisline, kot so omega 3 in omega 6, ki jih človeško telo ne more samo tvoriti.
Ribje olje spodbuja obnavljanje kože in njeno celjenje.
Nenasičenih je največ v repičnem in oljčnem olju, avokadu in mandljih, večkrat nenasičene maščobne kisline omega 3 in omega 6 pa bomo v telo vnesli, če bomo uživali oreščke in semena, semenska olja in mastne ribe ali ribje olje.
![Nizke vrednosti v telesu povezujemo s slabšim spancem odraslih in otrok. FOTO: Yaraslau Saulevich/Getty Images](/media/images/20220330/1163561.width-660.jpg)
Strokovnjaki svetujejo, da vsaj dvakrat na teden jemo ribe, kot so na primer losos, skuše, sardine, ali uživamo ribje olje, v katerem prevladujejo nenasičene maščobne kisline omega 3. Ker pa se dogaja, da rib ne jemo ali jih ne maramo, lahko te maščobne kisline nadomeščamo z ribjim oljem. Največkrat ga uživamo v obliki tablet.
Pred tem se posvetujmo s farmacevtom, da nam bo pomagal pri izbiri ustreznega prehranskega dopolnila. Ima pomembno vlogo pri delovanju srca; maščobne kisline omega 3 preprečujejo nastajanje krvnih strdkov, ki povzročajo srčni infarkt ali možgansko kap. Njegovo uživanje zmanjšuje možnost nastanka arterioskleroze in znižuje povišane vrednosti holesterola in trigliceridov v krvi. Vse te pozitivne lastnosti v vseh pogledih varujejo naše srce in ožilje pred različnimi boleznimi.
Nizke vrednosti maščobnih kislin omega 3 povezujemo tudi s slabšim spanjem, raziskave pa kažejo, da jemanje prehranskega dopolnila, kot je ribje olje, pomaga pri izboljšanju kakovosti in dolžine spanca.
Maščobne kisline omega 3 nižajo povišane vrednosti holesterola in trigliceridov v krvi.
Uživanje ribjega olja oziroma njegovih pripravkov ima vsekakor ogromno koristi za naše zdravje: varuje srce in ožilje, pripomore k optimalnemu delovanju možganov, pomaga ohranjati dober vid, zmanjšuje vnetja (ribje olje naj bi pomagalo bolnikom z artritisom), izboljšuje funkcije žil, normalizira srčni utrip, pri večjih zaužitih količinah celo preprečujejo tvorbo krvnih strdkov, ugodno naj bi vplivalo tudi na pojavnost ekcemov.