SPREMEMBE

Štirje najpogostejši miti o menopavzi

Ni res, da se najavi z navali vročine in da spolnost po njej zamre.
Fotografija: Kasnejša prva menstruacija ne napoveduje kasnejše menopavze. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Kasnejša prva menstruacija ne napoveduje kasnejše menopavze. FOTO: Thinkstock

Večina ob omembi menopavze pomisli na navale vročine (kar je slabo) in tudi na to, da ne bo več treba kupovati higienskih vložkov (kar je dobro). A to obdobje zaznamuje več sprememb in je velikokrat povezano tudi z miti, zaradi katerih ga ženske pričakujejo z malce strahu. Kateri so najpogostejši?


Menopavza se začne okoli abrahama


Res je, ženske se z menopavzo v povprečju soočijo okoli 51. leta, a vendar to ne drži za čisto vsako. V resnici se lahko začne kadar koli od poznih tridesetih do zgodnjih šestdesetih. Uradno o njej govorimo, kadar menstruacije ni leto dni. Če torej 10 ali 11 mesecev menstruacije nimate, nato pa se znova pojavi, to pomeni, da še niste v meni in znova bo treba začeti šteti mesece.


Navali vročine so prvi znak menopavze


Ne vedno. Res je, da so ti sinonim za to obdobje, a se lahko prej pojavi veliko drugih simptomov, denimo nepojasnjena utrujenost, porast telesne teže, nihanje razpoloženja, akne. Ne čakajte torej na vročinske vale in se tudi ob drugih simptomih posvetujte z zdravnikom, ki bo lahko določil, ali je res že nastopila mena.

Kasnejša prva menstruacija pomeni kasnejšo menopavzo


V bistvu je zadeva pogosto ravno obratna: če ste prvo menstruacijo dobili pozno, bo lahko menopavza zgodnja. V resnici je težko napovedati, kdaj približno naj bi nastopila, a kot poroča Women's Health, je to najlažje predvideti na podlagi tega, kdaj je v meno prišla vaša mama. Prihod menopavze sicer pospeši kajenje, medtem ko uživanje alkohola in več nosečnosti lahko njen nastop odložijo.

Menopavza uniči spolno življenje


Še en mit. Ženske so spolno aktivne med menopavzo in po njej. Študija publikacije Journal of Sexual Medicine je dokazala, da mena na spolnost žensk nima tako velikega vpliva, kot se je nekoč domnevalo. Veliko bolj je intimno življenje, tako kot v vseh obdobjih, odvisno od splošne klime v razmerju. Če so se težave pojavljale prej, se bodo torej tudi kasneje. Skratka: menopavza ne pomeni zamrtja spolnosti. Na srečo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije