OHROVT
Ste vedeli, zakaj spada med najbolj zdrava živila?
Ohrovt je naravni razstrupljevalec, bogat z vitamini in minerali, obenem pa nizkokaloričen: varuje pred infarktom, krepi kosti in imunski sistem.
![Fotografija: FOTO: Guliver/Getty Images](/media/images/20231218/193299.width-932.jpg)
Odpri galerijo
FOTO: Guliver/Getty Images
Med najbolj zdrava živila vsekakor spada tudi ohrovt: je nizkokalorično živilo z bogato vsebnostjo hranilnih snovi, zlasti vitamini C, A in K, pa folatom ter vitaminom B6, vsebuje še kalij, magnezij, mangan, nekaj manj je železa in kalcija. Poleg tega ima antioksidativno, protivnetno in antikancerogeno delovanje ter znižuje holesterol.
![Listnati ohrovt je del zdravih zelenih smutijev. FOTO: Guliver/Getty Images](/media/images/20231218/193300.width-660.jpg)
Listnati ohrovt je del zdravih zelenih smutijev. FOTO: Guliver/Getty Images
Obstaja več vrst ohrovta, glavnati je podoben zelju, okusni so tudi listnati, kodrolistni in brstični. Vsi so vir hranil, z uživanjem ohrovta tako krepimo imunski sistem, kosti, varujemo vid, blažimo vnetne procese v organizmu, varujemo zdravje srca in ožilja, izboljšujemo prebavo, vendar je listnati, ki ga najpogosteje uporabljamo za pripravo zelenih smutijev, po hranilih bogatejši: v primerjavi z drugimi vrstami vsebuje 6,5-krat več maščobnih kislin omega3, skoraj štirikrat več kalcija, 15-krat več provitamina A, 12-krat več vitamina K in skoraj štirikrat več vitamina C.
Ta vitamin najpogosteje povezujemo s citrusi, a ga v resnici vsebuje marsikatero sadje in zelenjava v precej večjih količinah, tudi ohrovt. Vitamin C je močan antioksidant, varuh zdravja celotnega organizma, pomemben je tudi za lepo in zdravo kožo ter zdrave zobe. Znanstveniki z vsega sveta se strinjajo, da hrana, bogata z vitaminom C, izvrstno vpliva na srce in ožilje ter niža tveganje infarkta. Ohrovt pozitivno vpliva tudi na nižanje skupnega holesterola v krvi ter tako ščiti srčno-žilni sistem pred obolenji.
Poleg vitamina C ima tudi vitamin K, ki prav tako varuje srce: niža tveganje za aterosklerozo, enega od dejavnikov tveganja za bolezni srca. Nezadosten vnos vitamina K je povezan z večjim tveganjem zlomov. Nikakor ne moremo mimo sinigrina, glukozinata, iz katerega v telesu nastanejo spojine izotiocianati, ki sodelujejo pri regulaciji procesov detoksikacije telesa.
Ohrovt izboljšuje naravno razstrupljanje.
Poleg tega v želodcu preprečujejo rast bakterije Helicobacter pylori in njene škodljive učinke na želodčno steno. Omenimo še karotenoide, ki so jih na Harvardu povezali s splošnim občutkom optimizma, ter glukozinolat, ki se odlično bori proti raku, ohrovt bi se moral večkrat znajti na naših krožnikih. Dr. Drew Ramsey z univerze Columbia ga ne more prehvaliti: »Več ko je ohrovta v naši prehrani, bolj smo zdravi, srečni in privlačni, vse to pa so znaki dobrega delovanja možganov.«