KORUZA

Sladica brez greha: ste jo že poskusili?

Rumeni storži so dar poznega poletja: varujejo zdravje in razveseljujejo brbončice.
Fotografija: Za mnoge je najboljša pečena. FOTO: Getty images
Odpri galerijo
Za mnoge je najboljša pečena. FOTO: Getty images

Rumeni plodovi, ki krasijo polja v poznem poletju, kar vabijo k rabutanju, hm, k nakupu in pripravi slastnih storžev. Ne le okusna, koruza je tudi zelo zdrava in hranljiva, zato med uživanjem sladkih zrnc nikakor ne smemo imeti slabe vesti. Tudi če smo jo narabutali.

Sladica brez greha

Laski za odličen čaj. FOTO: Getty images
Laski za odličen čaj. FOTO: Getty images

Koruzo (Zea mays) so prvi gojili staroselci v Mehiki, v Evropo pa jo je prinesel pomorščak in raziskovalec Krištof Kolumb. Danes jo gojijo po vsem svetu in velja za najpogostejšo poljščino, tako za krmo za živali kot za kulinarične namene. Iz nje izdelujemo moko, zdrob in polento, pokovko, priljubljeni pa so tudi kosmiči. A v tem letnem času gredo v največjo slast storži, ki ponujajo različne možnosti priprave. Kuhani ali pečeni, oboji so izjemno okusni, sploh z dodatkom zeliščnega masla in (zares malo) soli ... Rumena zrnca se odlično podajo k omakam in juham ter solatam. Konzerva koruze je tako rekoč vedno na kuhinjski polici, a zdaj je čas, da se naužijemo tiste prave, v storžih! Vsebuje zelo malo kalorij in ji zato lahko rečemo tudi sladica brez greha.

​Bogata je s fenoli in znižuje krvni tlak, uravnava pa tudi raven holesterola in krvnega sladkorja. V primerjavi z drugimi vrstami žita ima manj beljakovin in nekoliko več ogljikovih hidratov, a je bogata s prehranskimi vlakninami. Te izboljšujejo prebavo in pomagajo tudi pri hujšanju – sploh če jo uživamo kot samostojen obrok. Ta poznopoletni dar narave je pravi zaveznik zdravja in dobrega počutja. Spodbuja delovanje ledvic in jeter, pomirja in odpravlja razdražljivost ter hrani možgane, srce, žile in kosti.
​Vsebuje zelo veliko beljakovin, vitamine B, ki so pomembni za energetsko presnovo, vitamin C, ki skrbi za odpornost, in E, ki varuje srce in ožilje, ter mangan, ki med drugim varuje pred sladkorno boleznijo, magnezij, ki skrbi za mišice, železo, ki preprečuje slabokrvnost, in cink, ki je prav tako eden od temeljev imunskega sistema. Študije so pokazale, da odlično varuje pred prostimi radikali, tudi če je kuhana, zato pomaga v boju proti raku. Preprečuje slabokrvnost ter ohranja oster vid in zdravo živčevje, zaradi bogate zaloge folne kisline pa bi morala biti nepogrešljiva v prehrani nosečnic.

Tudi za brezglutenski jedilnik

Nepogrešljiva v solatah. FOTO: Getty images
Nepogrešljiva v solatah. FOTO: Getty images
Njen učinek je hitro viden pri prebavi; netopna vlakna ohranijo dobre bakterije v črevesju, ki skrbijo za redno odvajanje, zato bi jo morali uživati vsi, ki imajo težave z zaprtjem. Povrhu je brezglutensko živilo, po katerem posega vse več ljudi in je zato tudi sestavina številnih sodobnih receptov, seveda pa je pogosta na jedilniku bolnikov s celiakijo. Njeno vlogo opevajo tudi oftalmologi, saj je bogata s karotenoidoma zeaksantinom, ki ji daje izrazito rumeno barvo, in luteinom; oba pomagata preprečevati sivo mreno in starostno degeneracijo makule oziroma rumene pege.

Pri nakupu bodimo pozorni, da storži ne stojijo na soncu. Ličje mora biti sveže in zeleno, storža ne sme ovijati pretesno, ne sme pa biti niti preveč ohlapno. Zrna morajo biti ravno prav napeta in enakomerno razporejena. Sicer pa, saj veste, prepovedana oziroma rabutana je najslajša in ravno prav zrela ...

Razveseli nas vsak konec poletja. FOTO: Getty images
Razveseli nas vsak konec poletja. FOTO: Getty images

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije