NA ZDRAVJE

Skrb za ustno zdravje je vseživljenjska obveza posameznika

Skrb za zobe in ustno votlino je pomembna za splošno zdravje in vpliva na kakovost življenja posameznika
Fotografija: Poleg krtačke uporabljamo interdentalno ščetko in zobno nitko, njeno uporabo naučimo tudi otroke.
Odpri galerijo
Poleg krtačke uporabljamo interdentalno ščetko in zobno nitko, njeno uporabo naučimo tudi otroke.

Ko so naši zobje lepi in zdravi, se njihove vrednosti ne zavedamo. K zobozdravniku nas največkrat pripelje šele boleč zob ali katere druge težave, denimo vnetja dlesni, te pa po navadi pokažejo dokaj slabo stanje v ustih.

Glede na to, da je danes na voljo veliko pripomočkov za ohranjanja zdravih zob in ustne higiene, res ne bi smeli imeti več bolezni zob, kot sta karies in parodontalna bolezen; karies je zobna gniloba, ki jo povzročajo mikroorganizmi in poškodbe, parodontalna bolezen pa je posledica kopičenja in razmnoževanja bakterij v zobnih oblogah na površini zoba ob robu dlesni. Vendar ni tako. Ljudje se namreč premalo zavedamo, da je zdravje ustne votline in zob zelo pomembno za celotno telo, boljše splošno zdravje in večjo kakovost življenja. Še manj, da je skrb za ustno zdravje vseživljenjska obveza posameznika, ki želi imeti zdravo in polno življenje. Vsi omenjeni napori so usmerjeni v ohranitev vseh naravnih zob tudi v pozni starosti. Ta cilj ni vedno dosegljiv, a to ne zmanjšuje pomena skrbi za ustno higieno in preventivnih pregledov pri zobozdravniku najmanj enkrat na leto.

Vsaj dvakrat na dan

Oralno zdravje pomeni zdravje zob, obzobnih tkiv in drugih struktur v ustni votlini. Dobro oralno zdravje nam omogoča, da se lahko normalno prehranjujemo, sporazumevamo in imamo polno socialno življenje. Zobozdravniki opozarjajo, da se tovrstna skrb začne s prvim zobom: starši morajo začeti otrokom umivati zobe takoj, ko izraste prvi mlečni zob. In to prakso je seveda treba nadaljevati ter otroka naučiti pravilnega ščetkanja.

Pomembno je, da vsaj dvakrat na dan, zjutraj in zvečer, umivamo zobe s ščetko in zobno pasto, vsakokrat od tri do pet minut. Ščetka naj ima mehke ščetine, pasta pa naj vsebuje fluoride. Pomembna je pravilna tehnika ščetkanja, torej od rdečega k belemu, zobe očistimo z vseh strani. Ščetka počisti zgolj večje, ravne in vidne zobne površine, vmesnih, medzobnih pa ne, za njih uporabimo medzobno, interdentalno ščetko, katere velikost ustreza velikosti medzobnega prostora. Tistim, ki so za karies ali parodontalno bolezen bolj dovzetni, zobozdravniki priporočajo še uporabo ustne vode in zobne nitke.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije