NA ZDRAVJE

Rešimo težave s kandido

Ker je zdravljenje lahko dolgotrajno, se proti okužbi borimo tudi z razstrupljanjem telesa in zdravo prehrano.
Fotografija: Vsak dan pojejmo jogurt z živo kulturo Lactobacillus acidophilus. FOTO: Nensuria/Getty Images
Odpri galerijo
Vsak dan pojejmo jogurt z živo kulturo Lactobacillus acidophilus. FOTO: Nensuria/Getty Images

Kandida je kvasu podobna glivica, ki s številnimi drugimi organizmi prebiva v našem črevesju. Če so vsi mikroorganizmi v ravnovesju, nimamo težav z okužbami. Če pa se ravnovesje v črevesni flori podre in se kandida preveč razmahne, nastane okužba. Kandido oziroma kandidiazo lahko povzroči vse, kar zmoti ravnovesje mikroorganizmov v telesu: od slabega splošnega stanja, tudi nosečnosti, stresa, do uživanja antibiotikov in drugih tablet, vzroki za okužbo s kvasovkami pa so lahko tudi sladkorna bolezen, premajhno izločanje želodčne kisline in uživanje preveč kvašene hrane, alkohola in ogljikovih hidratov, kot sta bela moka in sladkor.

Poskrbimo za zdravo in raznovrstno prehrano, s katero bomo telo preskrbeli z vitamini in minerali. FOTO: Aamulya/Getty Images
Poskrbimo za zdravo in raznovrstno prehrano, s katero bomo telo preskrbeli z vitamini in minerali. FOTO: Aamulya/Getty Images

Pri ljudeh, ki so sicer bolj krhkega zdravja, se kandida lahko razraste v črevesju in povzroči številne bolezenske znake, tudi slabo prebavo, napenjanje, vetrove, glavobol, utrujenost in druge težave. Glivične okužbe, ki jih povzročajo kvasovke, so najpogostejše povrhnje okužbe. Te se pojavijo na predelu pazduh, v koraku, pri ženskah pod dojkama, na nohtih in v nožnici. Slednja je precej pogosta in se kaže kot srbečica in rdečica spolovila z belim sirastim izcedkom značilnega vonja. Krivec zanjo so običajno kvasovke. Ginekologi ženskam svetujejo, da ob pojavu kakršne koli spremembe v barvi, vonju, teksturi ali količini vaginalnega izcedka ali pa bolečine, ki ne pojenja, čim prej obiščejo zdravnika. Nožnične težave lahko učinkovito odpravimo, ko ugotovimo, za katere gre. Glivična vnetja tako na primer že precej učinkovito zdravijo lokalno z vaginalnimi tabletami, ki vsebujejo učinkovino proti glivicam, večinoma kvasovkam. Če to ne zaleže, so na voljo tudi druga, učinkovita zdravila.

Nožnične težave lahko učinkovito odpravimo, ko ugotovimo, za katere gre. FOTO: Sinhyu/Getty Images
Nožnične težave lahko učinkovito odpravimo, ko ugotovimo, za katere gre. FOTO: Sinhyu/Getty Images

Ravnajmo preventivno

Ker je zdravljenje kandide lahko dolgotrajno in se rado ponavlja, je treba ravnati preventivno in preprečevati glivične okužbe. Zdravniki svetujejo, da se po vsakem umivanju dobro osušimo, da koža ne bo mokra ali vlažna. Odsvetujejo tudi uporabo dražečih mil, izpiranje nožnice z vodo in uporabo dezodorantov. Najbolj primerna mila so z nizkim pH in brez dodanih parfumov. Ker tudi nezračna oblačila povzročijo, da so predeli na koži bolj vlažni, kar je zelo ugodno za razvoj glivičnih okužb, je priporočljivo, da zračna oblačila nosimo takrat, ko se več potimo, na primer med športno aktivnostjo ali na potovanju.

Za večjo odpornost proti okužbam s kandido pomagajo tudi nekateri ukrepi, ki jih lahko sami uspešno vnesemo v način življenja oziroma v prehranjevanje, pravijo strokovnjaki v knjigi Zdravimo z naravo. Iz prehrane denimo izločimo ali vsaj omejimo živila z dodanim sladkorjem in prečiščenimi ogljikovimi hidrati. Omejimo vnos mleka, sadja in vina, ki vsebujejo naravne sladkorje. Na dan ne spijemo več kot treh skodelic kave, čaja ali pijače s kofeinom. Pomaga tudi česen, ki ga vsak dan uživajmo ali v juhi ali na solati, uživamo lahko tudi česnove tablete. V telo vnesimo več živil, ki vsebujejo vitamine B-kompleksa, predvsem biotin in vitamina B6 in B12. Vsak dan pojejmo jogurt z živo kulturo Lactobacillus acidophilus, saj te bakterije pomagajo vzdrževati zdravo ravnovesje mikroorganizmov v črevesju. Te bakterije lahko zaužijemo tudi v tabletah, kapsulah ali prahu. Pri preprečevanju okužbe s kvasovkami, kot je kandida, pomaga tudi raznovrstna prehrana, ki naj vsebuje veliko vitaminov A, C in E ter železa, magnezija, selena, cinka in flavonoidov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije