ZDRAVJE SRCA

Resnica o vplivu rastlinskih nadomestkov mesa na srce

Osebe, ki namesto mesa jedo njegove rastlinske alternative, nimajo bolj zdravega srca.
Fotografija:  FOTO: Vladimir Mironov/Gettyimages
Odpri galerijo
 FOTO: Vladimir Mironov/Gettyimages

Rastlinske nadomestke mesa se pogosto oglašuje kot do srcu prijaznejše od mesnih jedi, rezultati raziskave, objavljene v publikaciji The American Journal of Clinical Nutrition, pa dokazujejo, da ni nujno tako.

Študija je namreč pokazala, da pri osebah, ki so osem tednov uživale tovrstne nadomestke, kardiometabolno zdravje ni bilo boljše v primerjavi z osebami, ki so jedle meso.

FOTO: Tetiana_chudovska/Gettyimages
FOTO: Tetiana_chudovska/Gettyimages

Povečan vnos mesa je povezan z višjim tveganjem za srčne bolezni, na drugi strani se prehrana rastlinskega izvora praviloma povezuje z izboljšanjem srčnega zdravja, a omenjena raziskava opozarja, da niso vsi izdelki rastlinskega izvora enaki.

»Visoko predelani rastlinski izdelki nimajo enakega učinka na zdravje kot minimalno predelani izvori rastlinskih beljakovin,« so za Health povedali avtorji študije, ki je pod vodstvom znanstvenika Jeya Henryja potekala na singapurskem inštitutu za hrano in biotehnične inovacije.

»Obstaja predpostavka, da so zdravstvene prednosti rastlinske prehrane (bogate s stročnicami, celimi žiti, lupinastimi plodovi in sadjem) iste kot prednosti uživanja rastlinskih nadomestkov mesa. Naša študija jasno dokazuje, da to ne drži.«

Kako prehod na rastlinsko meso vpliva na zdravje?

V raziskavi je sodelovalo 82 oseb v stanju preddiabetesa. Gre za stanje, ko so ravni sladkorja povišane, vendar ne do meje, ki označuje sladkorno bolezen tipa 2. Vsi sodelujoči so bili kitajskega rodu.

Nobeden od sodelujočih, starih od 30 do 70 let, ni bil vegan ali vegetarijanec. Izvajalci študije so jih razdelili v dve skupini. Osem tednov je ena skupina vsak dan uživala govedino, svinjino ali piščančje meso, druga skupina je jedla rastlinske nadomestke mesa.

Pred začetkom in na koncu raziskave so bili opravljeni krvni testi, ki so nakazovali kardiometabolno zdravje sodelujočih. Na podlagi meritev so strokovnjaki določili, kako zamenjava mesa z rastlinskimi nadomestki vpliva na zdravje.

Z vidika zdravja srca znanstveniki niso opazili razlik. FOTO: Gettyimages
Z vidika zdravja srca znanstveniki niso opazili razlik. FOTO: Gettyimages

Brez razlik

»Spremembe glede skupnega holesterola, LDL slabega in HDL dobrega holesterola ter trigliceridov so bile podobne v obeh skupinah.

Še več: pri osebah, ki so jedle meso, so bili boljši kazalniki glede glukoze in krvnega tlaka v primerjavi z osebami, ki so jedle 'lažno' meso,« so  zaključili strokovnjaki.

Ni presenečenje

Znanstvenikov, ki niso sodelovali pri raziskavi, ti rezultati niso presenetili.

»Nedavno razviti nadomestki mesa vsebujejo dodatke iz beljakovin rastlinskega izvora, med drugim nasičene maščobe in natrij,« je za Health povedal kardiolog Sean Heffron iz centra za preventivo pred kardiovaskularnimi boleznimi Langone Heart iz New Yorka.

Nasičene maščobe v mesnih nadomestkih rastlinskega izvora povišajo količino LDL holesterola, prehrana, bogata z natrijem, viša krvni tlak, kar veča tveganje za bolezni srca.

Ahmed Ansari, kardiolog iz bolnišnice Memorial Hermann Health System, se strinja, da mnogi rastlinski nadomestki mesa vsebujejo dodatke, ki slabo vplivajo na zdravje srca.

Bi se jim zato morali odpovedati?

Preden se jim odpoveste, je treba vedeti, da študija prav tako ni odkrila, da so mesne alternative škodljivejše za zdravje od običajnega mesa. Dejstvo je le, da razlike niso bile opazne. Prav tako ostaja dejstvo, da to ni zadnja študija, ki preučuje te vplive.

Raziskava je bila ob tem razmeroma majhna in kratka, na podlagi njenih ugotovitev tudi ni mogoče določiti, kako tovrstna hrana vpliva na pripadnike drugih ras, ni pa dvoma, je povedal Heffron, da nakazuje na določene smernice glede učinkov.

Rastlinski nadomestki mesa niso vedno prijaznejši do zdravja srca, so pa prijaznejši do okolja. FOTO: Drong/Gettyimages 
Rastlinski nadomestki mesa niso vedno prijaznejši do zdravja srca, so pa prijaznejši do okolja. FOTO: Drong/Gettyimages 

Še za konec

Čeprav rastlinski nadomestki mesa na srce ne vplivajo bolje od mesa samega, je treba pri celotni zgodbi upoštevati tudi okolje.

Leta 2023 opravljena raziskava je pokazala, da ima rastlinska hrana v povprečju 50 odstotkov manjši negativen vpliv na okolje kot hrana živalskega izvora, zato je do narave in okolja prijaznejša izbira.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije