ODPRTA KUHINJA

Pet osnovnih francoskih omak, ki jih mora znati pripraviti vsak

Omako lahko pripravimo na veliko načinov.
Fotografija: FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
FOTO: Thinkstock

Kuharski strokovnjaki razdelijo omake na svetle in temne; prve pripravijo s svetlim, druge s temnim prežganjem. Naredijo ga tako, da previdno stopijo maslo, mu dodajo moko in oboje pražijo, da pri tem skoraj nič ne porjavi (svetlo prežganje) oziroma se rahlo temneje obarva (temno prežganje). Od tod naprej je nadaljevanje odvisno od nas. Lahko se držimo klasičnih receptov, zapisanih v številnih kuharskih knjigah, ali pa pripravimo omako po svojem okusu. Tako lahko prilijemo smetano, vino, vodo ali mleko, mogoče je tudi že med prvim praženjem dodati čebulo, česen ipd. Če svetlemu prežganju prilijemo mleko, taki omaki pravimo bešamel, ki je osnova večine svetlih omak in včasih tudi juh.

Več preberite na Odprti kuhinji.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije