DOMAČA TELOVADNICA

Nimajo konkurence: Najboljše vaje za zdravje in vitkost

Stare so že štiristo let, a se še danes izvajajo v izvirni obliki. So tako učinkovite, da nimajo prave konkurence, izvirajo pa iz Tibeta.
Fotografija: Telovadba doma je lahko zelo učinkovita. FOTO: Macniak/Gettyimages 
Odpri galerijo
Telovadba doma je lahko zelo učinkovita. FOTO: Macniak/Gettyimages 

Ne samo da pet tibetanskih vaj poskrbi za gibčno telo, dvignejo tudi raven energije, uravnavajo delovanje žlez z notranjim izločanjem, krepijo odpornost in niti malo niso zahtevne.

Prva vaja: energija

Stojimo vzravnano, roke položimo ob telo in jih dvignemo v višino ramen. Telo tvori obliko črke T. Dlani so odprte in obrnjene proti tlom, stopala v širini ramen.

Za cel krog se zasukamo na eni nogi v smeri urnega kazalca. Med obratom globoko vdihnemo in izdihnemo. Če začutimo vrtoglavico – na začetku jo bržkone bomo –, se postavimo v začetni položaj in počakamo, da mine.

En obrat je ena ponovitev.

Druga vaja: zemlja

Na trdno podlago se uležemo na hrbet. Noge so iztegnjene, roke ob telesu, dlani obrnjene proti tlom. Vdihnemo skozi nos in med vdihom dvignemo noge tako, da bodo s telesom tvorile kot 90 stopinj.

Ko so noge dvignjene, dvignemo glavo čim višje od tal. Med počasnim izdihom spustimo noge in glavo.

Tretja vaja: zrak

Pokleknemo na tla, stopala so iztegnjena in se tal dotikajo le s prsti. Kolena so rahlo razmaknjena, hrbtenica je ravna. Roke položimo na zadnjico in brado spustimo proti prsim.

Med vdihom glavo potisnemo čim bolj nazaj, zadržimo in med izdihom glavo premaknemo v prvotni položaj.

Četrta vaja: voda

Sedimo na tleh. Roke so ob telesu, hrbet je raven, glava obrnjena proti prsim. Vdihnemo in se med vdihom nagnemo s telesom naprej in gor, glavo potisnemo nazaj.

V položaju most zdržimo nekaj sekund in nato med izdihom sedemo v začetni položaj.

Tibetanske vaje so stare že štiristo let, a se še danes izvajajo v izvirni obliki. FOTO: Shutterstock
Tibetanske vaje so stare že štiristo let, a se še danes izvajajo v izvirni obliki. FOTO: Shutterstock

Peta vaja: ogenj

Uležemo se na trebuh in se dvignemo na roke. Noge so iztegnjene, stopala se tal dotikajo le s prsti. Glava je dvignjena in nagnjena nazaj.

Naslonjeni na dlani in prste stopal med vdihom dvignemo telo, visoko dvignemo medenico, glavo pa obrnemo proti tlom. Med izdihom se vrnemo v začetni položaj.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije