ZDRAVA HRANA
Napihne tudi sladoled
Marsikdo med tistimi, ki prisegajo na zdravo prehranjevanje, ima težave z napihnjenostjo in ne pomisli, da jo povzročajo tudi nekatere poleti zelo priljubljene jedi.
Odpri galerijo
Čas kopalk je na vrhuncu, in če vam misel na popolni oddih kvari pogled na trebušček, ki je kljub redni vadbi neugledno napet, prevetrite svoje prehranske navade in izločite jedi, ki morda povzročajo napihnjenost.
Lubenica sicer velja za popolno živilo, primerno za poletne dni, saj je večinoma iz vode in polna antioksidantov ter vitaminov, tako da nas osveži ter hidrira, poleg tega je prijetnega okusa in ne nazadnje cenovno zelo dostopna, a dr. Ayesha Akbar, gastroenterologinja iz Londona, opozarja, da vsebuje veliko fruktoze, sladkorja, ki ga telo ne more takoj vsrkati: »Tisti, ki imajo težave z absorpcijo fruktoze, morajo vedeti, da bodo imeli po zaužitju lubenice v prebavnem sistemu veliko plinov in zato večji obseg trebuha,« pravi in predlaga sadje, ki ne napihuje, denimo banane ali borovnice.
Podobna zgodba je z jabolki, visok odstotek fruktoze v njih lahko vodi v malabsorpcijo fruktoze ter prebavne težave, a tem se lahko izognemo, če sadeže toplotno obdelamo, denimo skuhamo, in tako znižamo raven sadnega sladkorja. Pomaga tudi, če jabolko dobro prežvečimo, saj bo imelo telo več časa za prebavo vlaknin in fruktoze.
Če v dobri veri po čim bolj zdravem prehranjevanju segate po živilih, ki jih oglašujejo z besedicama brez sladkorja, prenehajte, saj si delate medvedjo uslugo. »Dodatki, kot sta ksilitol in sorbitol, ki jih dodajajo v tovrstna živila, imajo sicer manj kalorij, a več negativnih vplivov na zdravje,« pojasni strokovnjakinja in nadaljuje, da lahko pri tistih, ki jih redno uživajo, povzročijo prebavne težave, saj pridejo nedotaknjeni do debelega črevesa, tam pa se z njimi prehranjujejo bakterije in povzročajo pline, napihnjenost in v nekaterih primerih celo drisko.
Čedalje več je ljudi, ki so preobčutljivi za laktozo – nekateri imajo potrjeno diagnozo, nekateri le sumijo o tem –, vrsto sladkorja, ki ga najdemo v mleku in mlečnih izdelkih, tako da je na veliko grozo ljubiteljev sladoleda na črnem seznamu tudi ta priljubljeni poletni posladek, če govorimo o mlečnem sladoledu, seveda, lahkih poletnih sladicah s smetano ali mascarponejem ali skutni torti.
Morda najbolj znano živilo, po katerem smo videti vsaj tri mesece noseči, je kruh, in tega poleti ne manjka; nepogrešljiv je na piknikih, seveda tudi v sendvičih, burgerjih in drugih poletnih obrokih. Če bi se radi izognili občutku žoge v trebuhu, si namesto krušnih izdelkov iz pšenične moke priskrbite brezglutenske, morda jih zamenjate z drugimi, lažje prebavljivimi ogljikovimi hidrati, denimo sladkim krompirjem, rjavim rižem, kvinojo ali ajdo.
Lubenica sicer velja za popolno živilo, primerno za poletne dni, saj je večinoma iz vode in polna antioksidantov ter vitaminov, tako da nas osveži ter hidrira, poleg tega je prijetnega okusa in ne nazadnje cenovno zelo dostopna, a dr. Ayesha Akbar, gastroenterologinja iz Londona, opozarja, da vsebuje veliko fruktoze, sladkorja, ki ga telo ne more takoj vsrkati: »Tisti, ki imajo težave z absorpcijo fruktoze, morajo vedeti, da bodo imeli po zaužitju lubenice v prebavnem sistemu veliko plinov in zato večji obseg trebuha,« pravi in predlaga sadje, ki ne napihuje, denimo banane ali borovnice.
Prevetrite jedilnik in odpihnite napihnjenost.
Podobna zgodba je z jabolki, visok odstotek fruktoze v njih lahko vodi v malabsorpcijo fruktoze ter prebavne težave, a tem se lahko izognemo, če sadeže toplotno obdelamo, denimo skuhamo, in tako znižamo raven sadnega sladkorja. Pomaga tudi, če jabolko dobro prežvečimo, saj bo imelo telo več časa za prebavo vlaknin in fruktoze.
Če v dobri veri po čim bolj zdravem prehranjevanju segate po živilih, ki jih oglašujejo z besedicama brez sladkorja, prenehajte, saj si delate medvedjo uslugo. »Dodatki, kot sta ksilitol in sorbitol, ki jih dodajajo v tovrstna živila, imajo sicer manj kalorij, a več negativnih vplivov na zdravje,« pojasni strokovnjakinja in nadaljuje, da lahko pri tistih, ki jih redno uživajo, povzročijo prebavne težave, saj pridejo nedotaknjeni do debelega črevesa, tam pa se z njimi prehranjujejo bakterije in povzročajo pline, napihnjenost in v nekaterih primerih celo drisko.
Čedalje več je ljudi, ki so preobčutljivi za laktozo – nekateri imajo potrjeno diagnozo, nekateri le sumijo o tem –, vrsto sladkorja, ki ga najdemo v mleku in mlečnih izdelkih, tako da je na veliko grozo ljubiteljev sladoleda na črnem seznamu tudi ta priljubljeni poletni posladek, če govorimo o mlečnem sladoledu, seveda, lahkih poletnih sladicah s smetano ali mascarponejem ali skutni torti.
Morda najbolj znano živilo, po katerem smo videti vsaj tri mesece noseči, je kruh, in tega poleti ne manjka; nepogrešljiv je na piknikih, seveda tudi v sendvičih, burgerjih in drugih poletnih obrokih. Če bi se radi izognili občutku žoge v trebuhu, si namesto krušnih izdelkov iz pšenične moke priskrbite brezglutenske, morda jih zamenjate z drugimi, lažje prebavljivimi ogljikovimi hidrati, denimo sladkim krompirjem, rjavim rižem, kvinojo ali ajdo.