SAMOPODOBA

Najpogostejši moški kompleks

Ženske lažejo o kilogramih, moški o centimetrih.

 
Fotografija: Centimetri so pri moškem spolu pogosto vir zadrege. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Centimetri so pri moškem spolu pogosto vir zadrege. FOTO: Thinkstock

Medtem ko ženske v pogovorih o teži kaj rade odvzamejo kakšen kilogram, so moški najpogosteje nepošteni, ko gre za centimetre. A ne lažejo o tem, koliko meri njihova moškost, kot bi si večina mislila, temveč o centimetrih, ki jih premorejo v višino. Kot so dokazale številne študije, je tako imenovani napoleonov kompleks med pripadniki moškega spola najpogostejši vir občutka manjvrednosti, s katerim se tisti, ki so nižji od povprečja, borijo vse življenje.

Začne se že v šolskih klopeh

Nižja telesna višina negativno vpliva na njihovo samozavest, kar je najbolj opazno v dobi odraščanja. V šolskih klopeh so pogosto tarča posmeha višjih vrstnikov, sodeč po izidih psiholoških testov, ki med drugim dokazujejo, da višji moški lažje dobijo zaposlitev, pa se zgodba nadaljuje vse njihovo življenje.

Vse je v glavi

V nasprotju z nižjimi ženskami, ki to zadrego največkrat rešujejo z visokimi petami, moški le redko posegajo po takih ali drugačnih pripomočkih. A da je ovira le miselna, dokazujejo številni pripadniki močnejšega spola, ki so ne glede na ta kompleks v življenju dosegli velik uspeh.
Danny DeVito (146 centimetrov), Al Pacino (168 centimetrov), Dustin Hoffman (166 centimetrov), Marc Anthony (168 centimetrov), Elijah Wood (168 centimetrov) so le nekatera imena, pri katerih centimetri niso bili in niso nikakršna prepreka na poti do uspešne in bogate kariere.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije