NADLEŽNA ŽUŽELKA

Nadležna žuželka, ki se lahko naseli v vaš dom. Kako odpraviti to nadlogo?

Podnevi spi, ponoči se loti vsega, kar ji pride pred usta.
Fotografija: Srebrna ribica. FOTO: Leonid Eremeychuk Getty Images
Odpri galerijo
Srebrna ribica. FOTO: Leonid Eremeychuk Getty Images

Biologi ji pravijo Lepisma saccharina, preostali jo poznamo kot srebrno ribico. Ljudsko ime si je prislužila zaradi srebrnkastih luskic, ki prekrivajo njeno telo, in zvijanja telesa pri hoji. Čeprav ne zraste več kot 15 mm, ste jo najverjetneje že opazili. Srebrna ribica namreč pogosto najde zavetje v naših domovih.

V idealnih razmerah izleže več tisoč jajčec

Še posebno ji prija vlažna klima, tako da se zadržuje v kopalnicah in kleteh, kjer se skriva v razpokah sten ali pod ploščicami. Če imate v stanovanju vlago, imate morda tudi srebrne ribice. V idealnih razmerah lahko samica v štirih letih izleže več tisoč jajčec.  

Srebrna ribica je nenasitna

Ščetinorepka ne prenaša bolezni in človeku ni nevarna. Lahko pa povzroči manjšo materialno škodo, saj je nenasitna. Hrani se z ogljikovimi hidrati, kar pomeni, da je na njenem jedilniku praktično vse: dlake, papir, zavese, moka … Pred njo niso varni niti odmrli predstavniki njene vrste.

Srebrne ribice ne boste opazili podnevi, saj oživi šele ponoči, ko se loti vsega, kar ji pride pred usta. Če prižgete luč in opazite četico srebrnkastih žuželk, ki bežijo na vse strani, je čas za ukrepanje.

Kako odpraviti nadlogo

Pred nadlogo se najlažje zavarujemo tako, da v hiši skrbimo za red in čistočo. Odprte škatle kosmičev in testenin, ki ležijo v shrambi, so lahek plen srebrne ribice. Nič manj pomembno ni, da odpravimo vlago v stanovanju. Poleg prezračevanja pridejo v poštev naprave za razvlaževanje zraka.

Če ste preskočili preventivo, bo treba nadlogo pregnati. Poskusite z mešanico kisa in vode in jo razpršite po mestih, kjer se zadržujejo žuželke. Ribico lahko ujamete tudi v past. Prerežite krompir na pol in ga pustite čez noč na tleh. Ko boste tam našli nadležne žuželke, ki zajtrkujejo, jih poberite in  odstranite. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije