POZOR

Kritično obdobje zakona ali zveze

Če bosta uspešno prešla kritično obdobje zakona ali zveze, se vama obeta lepa skupna prihodnost.
Fotografija: Ne sedmo, kritično je deseto leto zveze. FOTO: Fizkes, Getty Images
Odpri galerijo
Ne sedmo, kritično je deseto leto zveze. FOTO: Fizkes, Getty Images

Pregovorno za kritično obdobje zakona ali zveze velja sedmo leto. Zadnje raziskave pa dokazujejo, da to ne drži. Kritično obdobje zakona ali zveze je po novem deseto leto.

Ameriški znanstveniki so izvedli raziskavo, ki je vključevala dva tisoč žensk, rojenih med letoma 1957 in 1964. Vse so bile v zakonu nekaj več kot 30 let. Psihologi so opazili, da se je pri dveh tretjinah parov pojavljal isti vzorec: sprva je bila sreča na višku, nato je začela upadati.

Ključni vzroki

Največkrat je bil vzrok za to nezadovoljstvo žensk, ki so bile preobremenjene z delom in gospodinjskimi opravili, moški pa jim pri tem niso bili v pomoč. Najnižja je bila stopnja zadovoljstva po desetih letih razmerja.

Pari, pri katerih so se ženske odločile ukrepati in so v tem obdobju storile nekaj zase, denimo preložile del bremena na partnerja in našle hobije, s katerimi so razbile dnevno rutino, moški pa so na drugi strani to odločitev sprejeli in jo podpirali, so ohranili odnos. Večini teh je – v nasprotju s pari, kjer ni nihče ukrepal – uspelo prebroditi krizo in nadaljevati skupno pot.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije