ZDRAVO

Kaj se bo zgodilo, če boste jedli prezrele banane

Banane, katerih olupek je že dodobra rjav, so še kako zdrave.
Fotografija: Tudi banane v že rjavem olupku so zdravju prijazne. FOTO: 4nadia, Getty Images
Odpri galerijo
Tudi banane v že rjavem olupku so zdravju prijazne. FOTO: 4nadia, Getty Images

Banane so v vsakem primeru zdravo sadje. Vsebujejo namreč kalij, vitamin A, vitamine B-kompleksa, vitamin C, ogljikove hidrate, vlakna, beljakovine in železo. Kaj pa tiste, ki so že skoraj prezrele in njihov olupek zato postane rjav? Tudi te so zdravju prijazne.

Kako vplivajo na telo?

Ker so dober vir vlaknin, kalija in vitamina C, varujejo pred sladkorno boleznijo ter ščitijo srce.
Kalij je znan po svoji sposobnosti uravnavanja krvnega tlaka, saj blaži negativne učinke soli, uravnava količino telesnih tekočin ter pozitivno vpliva na krvni tlak. Tudi zaradi tega elementa banane varujejo zdravje srca.

Dobre so za prebavo

Prezrele banane so učinkovito zdravilo proti pekoči zgagi, hkrati preprečujejo in zdravijo zaprtje.

Pozitivno vplivajo na razpoloženje in spomin

Zrele banane so popolna hrana za možgane, saj jih oskrbujejo s hranljivimi snovmi, ki so nepogrešljive za njihovo dobro delovanje, pozitivno vplivajo na razpoloženje in spodbujajo delovanje kognitivnih funkciji, kot sta koncentracija in spomin.

Varujejo pred rakom

Znanstveniki so ugotovili, da banane, katerih olupek je že rjav, vsebujejo spojino, imenovano faktor nekroze tumorja. Ta zavira nastanek rakavih celic in tako varuje pred malignimi obolenji.

--> TUKAJ najdete 3 odlične ideje oziroma recepte, kako uporabiti banane

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije