RECEPT
Jajca v paradižniku
Paradižnika še nismo niti posadili, pa se nam že cedijo sline ob misli na odlične omake, ki jih pripravimo iz zelo zrelih plodov.
Odpri galerijo
Paradižnik je tako vsestransko uporaben, da se ga nikoli ne moremo preobjesti. Poleti bomo uživali svežega z vrta, zunaj sezone surov ni tako okusen, privoščimo pa si ga v omakah, morda smo jih sami pripravili za ozimnico. Pri nas je zelo priljubljena paradižnikova jed sataraš, podoben recept smo našli v mediteranski kuhinji, jed se imenuje šakšuka, v gosti paradižnikovi omaki pa poširamo cela jajca.
Odlično za krepak zajtrk, jed pa lahko postrežemo tudi za kosilo, s kruhom ali kuhanim krompirjem in skledo solate. Če je omaka zelo gosta, lahko jajca v njej tudi razžvrkljamo. Kdor ima rad pikantnejši okus, naj doda čili in poper.
Za 4 osebe:
0,5 kg paradižnika
1 rdeča paprika
1 majhen čili
1 čebula
3–4 stroki česna
šopek peteršilja
4 jajca
sol, poper, olje
Zelenjavo očistimo, čebulo, čili, česen in peteršilj sesekljamo, paradižnik in papriko narežemo koščke. V ponvi segrejemo olje in na njem rahlo zarumenimo čebulo ter česen. Dodamo paradižnik in papriko, premešamo in dušimo petnajst minut. Solimo in popramo, dodamo čili in kuhamo, dokler se omaka ne zgosti. S kuhalnico naredimo prostor za jajca in v vsako luknjo ubijemo po eno. Ponev pokrijemo in pustimo na majhnem ognju, dokler jajca ne zakrknejo. Potresemo s peteršiljem in postrežemo s kruhom.
0,5 kg paradižnika
1 rdeča paprika
1 majhen čili
1 čebula
3–4 stroki česna
šopek peteršilja
4 jajca
sol, poper, olje
Zelenjavo očistimo, čebulo, čili, česen in peteršilj sesekljamo, paradižnik in papriko narežemo koščke. V ponvi segrejemo olje in na njem rahlo zarumenimo čebulo ter česen. Dodamo paradižnik in papriko, premešamo in dušimo petnajst minut. Solimo in popramo, dodamo čili in kuhamo, dokler se omaka ne zgosti. S kuhalnico naredimo prostor za jajca in v vsako luknjo ubijemo po eno. Ponev pokrijemo in pustimo na majhnem ognju, dokler jajca ne zakrknejo. Potresemo s peteršiljem in postrežemo s kruhom.
Odlično za krepak zajtrk, jed pa lahko postrežemo tudi za kosilo, s kruhom ali kuhanim krompirjem in skledo solate. Če je omaka zelo gosta, lahko jajca v njej tudi razžvrkljamo. Kdor ima rad pikantnejši okus, naj doda čili in poper.