NAVADE SE SPREMINJAJO

E-cigarete vse bolj nadomeščajo tobak

Uporaba elektronskih cigaret v zadnjih letih vztrajno raste, obenem pa se bistveno znižuje seganje po klasičnih tobačnih izdelkih, ugotavljajo v ZDA.
Fotografija: FOTOGRAFIJE: guliver/GETTY IMAGES
Odpri galerijo
FOTOGRAFIJE: guliver/GETTY IMAGES

Kajenje elektronskih cigaret ali vejpanje je postalo izjemno priljubljeno med najstniki. Uporaba te oblike vdihavanja dima je trenutno tako razširjena, da je zavladal preplah med zdravstvenimi strokovnjaki, saj so se bali, da bodo s te vrste cigarete prešli na tobak. A študija, ki so jo opravili na Univerzitetnem raziskovalnem središču za rakave bolezni Georgetown, je odkrila, da ni tako. Trenutno so e-cigarete, še posebno usb-ključku podoben juul, med mladino bolj priljubljene kot običajne cigarete ali katera koli druga droga.

Najstniki opuščajo kajenje

Te naprave vsebujejo z nikotinom prepojeno tekočino, ki se nato segreje in postane dim. Eno samo polnjenje neredko vsebuje toliko nikotina kot škatlica cigaret, tako da najstniki v glavnem nimajo nadzora nad tem, koliko nikotina so inhalirali. Nikotin spada med najbolj zasvajajoče učinkovine, kar jih poznamo, zato je bojazen, da bi mladostniki prešli na tobak, seveda upravičena – s tem bi se povečalo tudi tveganje za bolezni srca, raka na pljučih in prezgodnjo smrt.

Naprave za vejpanje.
Naprave za vejpanje.

Vendar avtorji študije odločno trdijo, da bi se moralo zdaj že pojaviti povečano število najstnikov, ki kadijo cigarete, a ni tako, saj njihovo število zelo strmo upada. Po drugi strani priljubljenost elektronskih cigaret še vedno raste. Leta 2013 so bile običajne cigarete med srednješolci skoraj trikrat bolj priljubljene kot vejpanje. No, do leta 2015 se je ta statistika že postavila na glavo. Takrat je 2,39 milijona najstnikov uporabljalo e-cigarete, medtem ko jih je klasične cigarete kadilo 1,37 milijona. Nihče ni pričakoval, da se bodo najstniki tako odločno uprli klasičnim cigaretam in se pustili zapeljati elektronskim. Porast njihove uporabe je trenutno tako velika, da nekateri celo govorijo o epidemiji. V Združenih državah Amerike so celo prepovedali reklamiranje e-cigaret in prodajo okusov, ki so bili za najstnike najbolj privlačni – napadli so predvsem izdelke, povezane z že omenjenim sistemom juul.

Za prestop je še čas

Še leta 2013 je bilo kajenje e-cigaret bolj modna muha, a že leto pozneje se je uporaba izjemno razširila, prodaja pa se je podvojila. Klasično kajenje v Združenih državah Amerike že dolgo upada, a se je ta padec izrazito povečal prav leta 2013, ko se je začela norija okoli e-cigaret. »Pri interpretaciji naših podatkov moramo biti kljub vsemu previdni, vendar je slika dokaj jasna, saj kaže na pospešeno umikanje mladih uporabnikov tobačnih izdelkov in večjo nagnjenost k e-cigaretom,« so zapisali raziskovalci. Dodali so, da smo ljudje različni, tako da še vedno obstaja verjetnost, da bo uporabnik e-cigarete prestopil med tiste, ki se odločijo za klasične tobačne izdelke.


Kljub temu si upajo trditi, da samo vejpanje ne vzbuja skrbi, za zdaj kaže, da je odločilni dejavnik pri opuščanju tobaka pri mladih in starih.

A dr. Michael Ong z Univerze Kalifornija v Los Angelesu, ki je strokovnjak za tobak in vedenje, kljub vsemu opozarja, da je še vedno prehitro, da bi lahko to trdili. Še posebno se mu zdi nevarno, da bi s takšno lahkoto sprejeli novi izdelek za uživanje nikotina. »Po mojem bi nas vse moral skrbeti potencialni porast porabe cigaret, ne pa zmanjševanje, ki smo mu priča. Povečanje uporabe se lahko pojavi pozneje. Zdaj bi morali dejavno delati na tem, da ne bi prehajali z e-cigaret k navadnim.«

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije