AKTIVNI IN ZDRAVI

Demenca – veliko skrbi in kanček optimizma …

Na enem izmed mnogih, pred desetletji redkejših, pozneje pa vedno pogostejših strokovnih in drugih srečanj o »vse bolj vznemirljivem pojavu«, demenci, se je vtisnil v spomin prizor mlade ženske, ki je z avditorijem delila utrinke iz družinskega življenja.
Fotografija: V Sloveniji za demenco trpi nekje med 40 in 50 tisoč ljudmi. FOTO: Shutterstock Photo
Odpri galerijo
V Sloveniji za demenco trpi nekje med 40 in 50 tisoč ljudmi. FOTO: Shutterstock Photo

Pripoved je ilustrirala s serijo posnetkov dveh družinskih članov, očeta oziroma dedka in vnučka. Ko je najmlajši začel kobacati, je dedek, sicer že z manjšimi spominskimi težavami, a z žarom v očeh, radostno spremljal naraščaj, se veselil z njim. Pozneje je v nizu naslednjih posnetkov postajalo vse bolj očitno, kako se je na eni strani mladostna krivulja pričakovano hitro vzpenjala, na drugi srebrnolasa prehitro pešala, usihala …

Več kot 55 milijonov

Strokovnjaki ocenjujejo, da je zaradi demence v svetu prizadetih več kot 55 milijonov ljudi, pri nas pa med 40 in 50 tisoč; zaradi različnih razlogov, sramu, strahu, nelagodja, težav z dostopnostjo do zdravnikov, pri marsikom (pre)dolgo ni diagnosticirana. Velja ocena, da ima demenco vsak trinajsti prebivalec – vsaka deseta ženska in vsak 18. moški, starejši od 65 let. Do leta 2050 naj bi se pri nas to število povečalo na več kot 85.000, v svetu pa v istem času na 139 milijonov … Demografskim spremembam bo tako treba brez odlašanja prilagoditi sisteme in ureditve ter ustvariti možnosti za kakovostno življenje in dostojno staranje vseh generacij. Demenca je že in bo vse bolj eden največjih izzivov dolgožive družbe.

Demenca postaja velik javnozdravstveni problem FOTO: Highwaystarz-photography Getty Images/istockphoto
Demenca postaja velik javnozdravstveni problem FOTO: Highwaystarz-photography Getty Images/istockphoto

Kdo, kje, kaj, kako?

Pozabljanje, hm, mar ni to ena najpogosteje izrečenih besed že od šolskih let, ko se rado pozabi zvezek z nalogo, se v aktivnih letih med obilico obveznosti doma ali v službi izmuzne iz spomina dogovorjen zmenek, obletnica…, pa ko se kdo ve kam založijo očala, ključi, ali pač kaj drugega? Vse to in še marsikaj je lahko običajni del vsakdana in najbrž ni znak za demenco.

O njej je mogoče govoriti takrat, ko so spominske »luknje«, ti zlovešči prvi znaki, tako pogoste, da motijo posameznikovo vsakdanje življenje. Začne se zatikati pri govoru, ko je treba iskati prave besede, v posameznikovo življenje se pritihotapijo osebnostne in vedenjske spremembe, upadajo intelektualne funkcije pa je otežena zmožnost presoje in organizacije. Zaskrbljenost se stopnjuje, ko postajajo vse bolj očitne težave pri vsakodnevnih opravilih, kar se kaže z iskanjem, izgubljanjem in prestavljanjem stvari. Znak za alarm je, ko se pojavijo težave s časovno in krajevno orientacijo – ko človek zaide in se izgubi, še posebej nevarno je to lahko v prometu … Tatica spomina, ki ugrabi in poškoduje možgane, je tudi kriva, da človek v obdobju, ko še lahko komunicira, pogosto ponavlja ena in ista vprašanja. Prej ali slej se pridružijo še spremembe čustvovanja in razpoloženja, zapiranje vase in izogibanje družbi …

Razumevanje, pozornost, dotik …

Kot pojasnjuje nevrolog prof. dr. Zvezdan Pirtošek, je demenca bolezen možganov, katere vzroki še niso povsem raziskani, so pa znane posledice, to je odmiranje celic v predelih, odgovornih za pravilno delovanje kognitivnega sistema, ki zajema spomin, govor, sposobnost računanje, orientacijo v času in prostoru, vedenje … Pri najpogostejši vrsti demence, alzheimerjevi bolezni, najbolj in najprej propadata epizodični spomin ter občutek za čas in prostor, kar vse povzroča številne težave v vsakdanjem življenju. Prav v zvezi s tem pa je pomembno, da svojci, negovalci in drugi v socialni mreži vedo in razumejo, da bolnik, ki ima zaradi demence kopico težav v vsakdanjem življenju, vseeno nekje globoko v sebi ohranja nekaj svoje biti. Šele pozneje, v precej napredovali fazi bolezni, namreč začnejo propadati tudi najstarejši spomini, povezani s čustvi, na primer zgodnji »odtisi« iz otroštva, doživljanje glasbe in podobno.

Znani so tudi zanimivi primeri iz prakse pri delu s starejšimi v različnih okoljih. Tako denimo prav ob poslušanju glasbe nekateri prej na videz »odsotni« bolniki z demenco »oživijo«, se z zadovoljstvom odzovejo. Glede na take spodbudne izkušnje so ponekod glasbo že vključili med terapevtske in prostočasne aktivnosti tudi pri napredovali demenci. Prav tako je lahko koristno in ugodno petje, saj izboljšuje dihanje, delovanje srca in krvnega obtoka, v možganih pa veča količino hormona endorfina, ki posredno deluje proti depresiji. Ljudje z blažjimi kognitivnimi motnjami pa se lahko spodbudno odzivajo na njim prirejeno osveževanje kakšnega tujega jezika s pomočjo glasbene in likovne aktivnosti.

Center starejših Makov cvet v Gornjem Gradu je zasnovan po smernicah za delo z osebami z demenco. FOTO: Jure Eržen/Delo
Center starejših Makov cvet v Gornjem Gradu je zasnovan po smernicah za delo z osebami z demenco. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ko pa z napredovanjem bolezni – ker danes žal še ni na voljo odrešujočega zdravila – zbledijo tudi preostali spomini, še vedno ostane človekova primarna potreba, to je dotik: stisk roke, empatija, umirjeno sporočanje … Zato je tudi zelo pomembno, da z bolniki z demenco delajo sočutni, usposobljeni negovalci, ki razumejo njihove potrebe in se jim znajo približati. Danes večina, več kot 90 odstotkov ljudi z demenco živi v domačem okolju. To je sicer najbolje, najbolj humano in prav, zato pa praviloma preutrujeni, z leti izčrpani svojci, pogosto obojestransko zaposleni, potrebujejo dodatno podporo in pomoč. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije