Čiščenje rib: najprej odstranimo luske

Čiščenje rib ni preveč prijetno opravilo, vendar ga bomo s pravilnimi prijemi in rezi noža izpeljali brez težav, vzelo pa nam bo nekaj časa.
Fotografija: Pri filiranju moramo biti natančni. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Pri filiranju moramo biti natančni. FOTO: Guliver/Getty Images

V ribarnicah ali trgovinah lahko kupimo sveže cele ribe ali razkosane na fileje ali kotlete. Izberemo glede na to, kaj nameravamo pripraviti, seveda pa bo doma več dela s celimi ribami, razen če so že očiščene in jih nameravamo peči kar cele.
Če smo kupili neočiščene, nas čaka precej zoprno opravilo. Preden se lotimo podviga, preverimo, kakšen nož imamo, in ga po potrebi nabrusimo, saj bomo z ostrim nožem delo opravili hitreje in predvsem natančneje. Najprej se lotimo odstranjevanja lusk, to vedno opravimo, preden ribo razkosamo ali očistimo drobovino. Nož za luskanje naj bo nekoliko manj oster, saj moramo paziti, da ne prerežemo kože.



Ribo primemo za rep in luske strgamo od repa proti glavi. Če nam v rokah preveč polzi, si jih potresemo s soljo. Med postopkom nastrgane luske večkrat speremo pod tekočo vodo, prav tako speremo ribo, ko očistimo vse luske. Sledi čiščenje drobovine: ribi z ostrim nožem odrežemo trebušne plavuti, jo vzamemo v roke in z nožem ostro, a plitvo zarežemo v trebušnem delu ob zadnji plavuti. Rez potegnemo vse do glave, tako da trebuh popolnoma razparamo, razpremo in s prsti previdno odstranimo drobovino. Odstranimo še škrge, potem celo ribo speremo pod hladno tekočo vodo. Ob hrbtenici preverimo, ali so še kakšni ostanki drobovine, te postrgamo z žličko in ribo še enkrat speremo. Če jo želimo pripraviti nerazrezano, lahko drobovino potegnemo tudi skozi škrge, za kar pa potrebujemo malce več spretnosti. Ribi po potrebi odstranimo še glavo.

V ribarnici prodajajo večinoma očiščene. FOTO: Guliver/Getty Images
V ribarnici prodajajo večinoma očiščene. FOTO: Guliver/Getty Images


Ko je tako pripravljena, se lotimo filiranja, ki zahteva mirno in natančno roko. Očiščeno ribo položimo na desko in jo z ostrim nožem zarežemo na hrbtni strani od glave proti repu. Potem pri glavi zarežemo proti hrbtenici in nadaljujemo z rezanjem ob hrbtenici proti repu. Ko odstranimo prvi file, jo obrnemo in postopek ponovimo. Filejem lahko odstranimo kožo, to storimo tako, da jih položimo s kožo na desko, primemo z eno roko, z drugo roko pa z nožem vzdolžno zarežemo ob koži. Režemo, dokler vsega ne odstranimo.

Nož za luskanje naj bo nekoliko manj oster. FOTO: Guliver/Getty Images
Nož za luskanje naj bo nekoliko manj oster. FOTO: Guliver/Getty Images


Fileje uporabimo za različne jedi, lahko jih pečemo ali dušimo, tudi ocvremo. Iz kosti in drugih ostankov skuhamo ribjo juho, zavržemo le drobovino.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije