POSEBNOST

Zipline s kninske trdnjave tudi za invalide

Okoli 800 metrov bo dolga jeklenica. Končala se bo na športnorekreacijskem območju Marunuša.
Fotografija: Zipline bo imel tudi vmesno postajo. FOTO: Knin.hr
Odpri galerijo
Zipline bo imel tudi vmesno postajo. FOTO: Knin.hr

Prav v teh dneh, ko na kninski trdnjavi (katere najstarejši deli segajo v deveto stoletje) znova proslavljajo zmago v vojaški akciji Nevihta, je v javnost prišla novica, da so izbrali gradbinca, ki bo izvedel zadnji infrastrukturni poseg iz intervencijskega načrta mesta Knin.

Gre za izdelavo zipline sistema, ki se bo spuščal s trdnjave! Imel bo tudi vmesne postaje pod vasjo Ljubač, okoli 800 metrov dolga proga na jeklenici pa se bo končala na športnorekreacijskem območju Marunuša.

Krasen razgled daleč naokoli FOTO: Knin.hr
Krasen razgled daleč naokoli FOTO: Knin.hr

Še dve električni vozili

Posebnost tega ziplina bo prilagojenost za osebe z invalidnostjo, po čemer bo enkraten na Hrvaškem. V sodelovanju s konservatorskim oddelkom v Šibeniku bodo izvedli tudi prilagoditve, da bodo invalidnim osebam ter osebam z omejeno gibljivostjo omogočili dostop v trdnjavo, ne zgolj spust po jeklenici. Prav zaradi teh oseb nameravajo nabaviti dve električni vozili, s katerima si bodo lahko ogledali tudi tiste dele, ki so jim zdaj nedostopni.

Glede na uradne informacije bodo dela končana do prvega decembra letos, tako da bi se že naslednje poletje lahko prvi ljubitelji adrenalina spustili s trdnjave, ki tako ne bi več imela zgolj zgodovinskega oziroma vojaškega pomena, ampak bi jo začeli obiskovati tudi turisti drugačne vrste.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije