IZLET

Zimska čarovnija tudi na božičnem tramvaju (FOTO)

Veseli december se v Zagrebu odvija na številnih lokacijah, od glavnih trgov pa vse do živalskega vrta v Maksimiru.
Fotografija: Trg kralja Tomislava se v decembru v slogu velikih prestolnic, kot sta Dunaj in New York, prelevi v velikansko drsališče. FOTO: Blaž Kondža
Odpri galerijo
Trg kralja Tomislava se v decembru v slogu velikih prestolnic, kot sta Dunaj in New York, prelevi v velikansko drsališče. FOTO: Blaž Kondža

Zagreb je v obdobju veselega decembra vsekakor destinacija, ki bi jo veljalo obiskati. Dober razlog so številni božični sejmi, ki so organizirani tako v središču mesta kot tudi na nekaterih zanimivih primestnih lokacijah in ki so poskrbeli, da so obiskovalci mesto že nekaj let zapovrstjo (2016, 2017 in 2018) razglasili za najboljšo evropsko adventno destinacijo. Ne nazadnje je Zagreb v naši neposredni soseščini – iz Ljubljane se bomo z avtomobilom vozili dobro uro in pol, morda dve, če je na mejnem prehodu večja gneča.

Množični obisk

Obiskovalcu mesta je kaj hitro jasno, kako priljubljeni so tamkajšnji božični sejmi, še posebno ob koncu tedna. Iskanje prostega parkirnega mesta v širšem središču Zagreba se že v dopoldanskih urah izkaže za pravi srečelov. V poznopopoldanskih in večernih, ko sonce zaide in se praznične lučke pokažejo v vsem svojem blišču, pa je iskanje parkirišča tako rekoč misija nemogoče. Športni terenci imajo tu vsekakor prednost, saj je treba na nekatera parkirna mesta zapeljati čez robnik ali kupček snega. Sicer pa pravo množičnost obiska začutimo v okolici lokacij božičnih sejmov, kjer je vrvež skorajda primerljiv tistemu v New Yorku in Benetkah.

Ko že govorimo o parkiranju v mestu, omenimo, da je Zagreb razdeljen na več con, ulična parkirišča pa tako kot v Ljubljani in Mariboru plačljiva – ura parkiranja v strogem središču je dražja kot v Ljubljani. Mi smo si pri plačilu parkiranja pomagali z aplikacijo na pametnem telefonu PayDo. Cenovno najbolj ugodno parkirišče je tisto na južni strani glavne železniške postaje, na območju Paromlin, kot mu pravijo domačini. Od tam do Trga kralja Tomislava, kjer je v adventnem času postavljeno velikansko drsališče, vodi živahen podhod pod kolodvorom.

Naredite načrt

Velika večina božičnih sejmov v Zagrebu je svoja vrata odprla 30. novembra, praznično vzdušje pa se bo sklenilo 7. januarja v novem letu. Božičnih sejmov oziroma prizorišč je šestnajst, pri čemer sta dve zunaj središča mesta – Park Maksimir z živalskim vrtom in vila Prekrižje na Pantovčaku. Ne le omenjena prizorišča, tudi širše središče mesta je bogato okrašeno in mnoge vpadnice so odete v praznične luči. Da o pisanih izložbah trgovin ne izgubljamo besed.

Kako se lotiti zagrebških adventnih sejmov? Vsekakor se oblecimo toplo in obujemo udobne čevlje, saj bomo gotovo veliko hodili. Središče je namreč dosti večje kot v Ljubljani in Mariboru. S seboj vzemimo fotokamero, saj je mesto v svoji praznični opravi zelo fotogenično. Najbolj praktično je ogled začeti pred glavnim kolodvorom na Trgu kralja Tomislava. Od tam se sprehodite mimo velikega ledenega parka in opazujte staro in mlado na drsalkah ter se, če ste domači v tej rekreaciji, tudi sami (po plačilu vstopnine) podajte na ledene površine. Ne skrbite, če nimate s seboj drsalk, saj vam jih posodijo.

Pot nadaljujte proti severu po Praški ulici, kjer na Trgu Josipa Strossmayerja poteka Fuliranje, ki spreminja domišljijo v resničnost. V ličnih lesenih hiškah prodajajo raznovrstne božične dobrote – od tistih klasičnih do moderne ulične fuzije okusov – ter takšne in drugačne izdelke. Tam smo našli celo stojnico, na kateri prodajajo oblekice za naše štirinožne prijatelje. Da, v sklopu Fuliranja je poseben prostor namenjen kužkom. Seveda je poskrbljeno za glasbo, tako živo kot tisto, ki jo vrtijo didžeji. Pop, soul, jazz so zvoki, ki praviloma odmevajo. Verjetno najdaljšo tradicijo organizacije božičnih sejmov ima park Zrinjevec, kjer nas pričakajo unikatna dela zagrebških rokodelcev in specialitete tamkajšnjih babic, kot so zeljne krpice, klobase, kultni štruklji iz vlečenega testa in kandirana jabolka. V paviljonu sredi parka bodo nastopali predvsem glasbeniki, ki bodo navduševali s klasično glasbo in tradicionalnimi božičnimi napevi.

Etno središče

Glavno zagrebško adventno prizorišče je brez dvoma Trg bana Josipa Jelačića, kjer je dogajanje zelo živahno ne glede na uro dneva. Na tamkajšnjem glavnem odru, lučaj od novoletne smreke, se bodo letos v sklopu novega programskega koncepta Svetovni etno advent (World etno advent) predstavila mnoga priznana kulturno-umetniška društva, številni amaterski in otroški pevski zbori. Program, namenjen negovanju hrvaške glasbene tradicije, je nastal v sodelovanju z Etnografskim muzejem, ki letos praznuje okrogli jubilej – 100. rojstni dan.

Sicer pa nas na Trgu bana Josipa Jelačića pričaka množica stojnic z božičnimi dobrotami, ponujajo kuhano vino, takšne in drugačne žganjice, vročo čokolado, štručke, nadevane s klobaso, in znamenite ocvrte miške. Na vzhodnem delu trga, pod Mestno hranilnico, je prizorišče Božične pravljice, kjer lahko, če pridemo ob pravem času, srečamo celo dobrega moža z belo brado, Božička in z njim naredimo selfie. Nič nenavadnega, saj ima tam tudi svoj urad. Dodajmo, da se na vogalu Praške ulice in Trga bana Josipa Jelačića lahko vkrcate na veseli božični tramvaj in se podate na 25-minutno vožnjo v družbi Božička in njegovih pomočnikov na relaciji Trg bana Josipa Jelačića–Ilica–Republike Austrije–Jagićeva–Jukićeva–Vodnikova–Mihanovićeva–Zrinjevac–Praška.

Klasika pri HNK

Zagrebška mladina in mladi po srcu so za svoje priljubljeno zbirališče vzeli bližnji Evropski trg. Tako je tudi v veselem decembru, ko so na Evropskem trgu številni koncerti, razstave in bogata ponudba iz različnih evropskih mest.

Če bolj cenite umirjeno druženje ob zvokih klasične glasbe, jazza in soula, se podajte pred Hrvaško narodno gledališče (Hrvatsko narodno kazalište, HNK) na Trg Republike Hrvaške. Tam vas bodo pričakala glasbena druženja ob toplem čaju, poslušalnica božičnih skladb in program Uvertura, v sklopu katerega bodo imeli vsi obiskovalci HNK možnost spoznati aktualni program, ki je tistega dne na sporedu v gledališču.

Našteto je le del tega, kar lahko doživimo v praznično okrašenem Zagrebu. Tam so še druga adventna prizorišča, številni koncerti in razstave, zato morda ne bo odveč nasvet, da si pred obiskom ogledate program adventnega dogajanja na spletni strani www.adventzagreb.hr.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije