SPREMEMBA NA VRHU

Zgodovinski trenutek za Dansko, to se ni zgodilo že skoraj 900 let

Danci bodo dobili novega kralja. To bo postal Frederik, njegova žena Mary Donaldson pa bo prva Avstralka z nazivom kraljica.
Fotografija: Kraljica Margreta II. FOTO: Ritzau Scanpix Via Reuters
Odpri galerijo
Kraljica Margreta II. FOTO: Ritzau Scanpix Via Reuters

Danci bodo po zgodovinski abdikaciji priljubljene kraljice Margarete II. danes dobili novega kralja, Frederika X. Prestolonaslednik bo kralj postal brez kronanja. Pričakovati je, da bo 55-letni Frederik nadaljeval utrjevanje danske monarhije kot institucije, kar je v več kot pol stoletja vladanja že uspelo njegovi materi.

Veselo bo tudi v Avstraliji, saj bo danska kraljica postala na Tasmaniji rojena Mary Donaldson. S soprogom Frederikom imata štiri otroke in sta v javnosti zelo priljubljena. 51-letna Mary bo sicer postala prva Avstralka z nazivom kraljica.

Margareta II. je na prestolu prebila več kot pol stoletja. Po smrti britanske kraljice Elizabete II. je bila evropski monarh z najdaljšim stažem. Dansko monarhijo je okrepila in modernizirala ter zmanjšala število nosilcev kraljevih nazivov. Odvzela jih je najmlajšemu sinu in njegovim otrokom.

Položaj, ki se deduje

Zadnji dan lanskega leta je presenetila javnost z napovedjo, da bo danes, na obletnico smrti očeta in začetka svoje vladavine, abdicirala. Gre namreč za prvo abdikacijo na Danskem v skoraj 900 letih.

Kljub zgodovinskemu dogodku pa predaje oblasti ne bo zaznamovalo razkošno kronanje, ki jih na Danskem ne izvajajo že od 17. stoletja. V nasprotju s tradicijami v več drugih državah monarh tudi ne zapriseže na položaj, ker je ta deden.

V kraljevi palači v Koebenhavnu so napovedali, da se bo danes Margareta s kočijo odpeljala v vladno palačo, kjer bo podpisala izjavo o abdikaciji. V istem trenutku bo Frederik postal kralj Danske, Grenlandije in Ferskih otokov.

Danski monarh ima sicer predvsem ceremonialno vlogo, vendar pa podpisuje zakone in imenuje izvoljeno vlado, s katero se tudi redno sestaja

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije