VOJNA V UKRAJINI

Zelenski svari: Če padejo vojaki v Mariupolu, se obeta črn scenarij

Pogajanja z Moskvo so že nekaj dni na mrtvi točki.
Fotografija: Britanski premier Boris Johnson na obisku v Ukrajini. FOTO: Ukrainian Presidential Press Ser Reuters
Odpri galerijo
Britanski premier Boris Johnson na obisku v Ukrajini. FOTO: Ukrainian Presidential Press Ser Reuters

Ukrajinski predsednik Volodmir Zelenski je danes dejal, da bi eliminacija ukrajinskih vojakov, ki branijo Mariupol, pomenila konec mirovnih pogajanj med Kijevom in Moskvo. V pogovoru za več ukrajinskih medijev je dejal, da nimajo nobenega zaupanja v pogajanja v zvezi s tem mestom ob Azovskem morju, ki ga ruske sile oblegajo že od začetka vojne. Potem ko je ukrajinska stran 11. aprila sporočila, da se pripravlja na zadnjo bitko za mesto, je Zelenski danes priznal, da so razmere težke. »Naši vojaki so obkoljeni, a kljub vsemu se še naprej branijo.« Zatrdil je, da so z njimi v stiku.

Pogajanja na mrtvi točki

Medtem so pogajanja z Moskvo očitno že nekaj dni na mrtvi točki. Svetovalec Zelenskega Mihajlo Podoljak je danes dejal, da so zelo težka, Zelenski pa je povedal, da bi radi, da bi bil mirovni sporazum sestavljen iz dveh ločenih dokumentov. Eden bi Ukrajini dal varnostna zagotovila, drugi bi se nanašal neposredno na odnose z Rusijo. Dodal je, da si ruska stran želi le en dokument.

Novi napadi na Kijev

Tarča ruskega napada je bil danes znova Kijev, kjer so ruske sile napadle tovarno za izdelavo orožja. V napadu je umrla ena oseba, še ena je bila huje ranjena. Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so »z natančnim orožjem zrak–zemlja dolgega dosega uničili poslopje tovarne orožja v Kijevu«. V Moskvi trdijo, da so danes zadeli tudi tovarno za popravilo orožja v Mikolajivu na jugu Ukrajine oziroma vsega skupaj 16 tarč.

Rusija je zagrozila z novimi napadi na Kijev, iz okolice katerega so se sicer ruske sile umaknile in se preusmerile na vzhod države po tistem, ko je ukrajinska vojska po ruskih trditvah ta teden obstreljevala obmejno območje v Rusiji. Kijevski župan Vitalij Kličko je meščane pozval, naj upoštevajo razglašene alarme ter se zatečejo na varno. V Kijevu se namreč sirene oglasijo večkrat na dan, mnogi pa alarme ignorirajo.

Johnsonu prepoved vstopa

Sicer pa so ruske oblasti danes prepovedale vstop britanskemu premierju Borisu Johnsonu in nekaterim drugim visokim britanskim uradnikom kot odziv na sankcije, ki jih je uvedel London. »Ta korak je bil sprejet kot odgovor na nebrzdano informacijsko in politično kampanjo Londona, katere cilj je mednarodna izolacija Rusije, ustvarjanje razmer za omejevanje naše države in dušenje našega gospodarstva,« je sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije