UKRAJINA

Zelenski bo obiskal sedež Nata v Bruslju

Oči svetovne javnosti so sicer usmerjene v dogajanje v Izraelu in Gazi.
Fotografija: Volodimir Zelenski FOTO: Johanna Geron, Reuters
Odpri galerijo
Volodimir Zelenski FOTO: Johanna Geron, Reuters

 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes prvič po začetku ruske invazije na Ukrajino na obisku na sedežu Nata v Bruslju, so sporočili iz zavezništva. Pred srečanjem obrambnih ministrov Nata se bo sešel z generalnim sekretarjem zavezništva Jensom Stoltenbergom.

Tiskovni predstavnik Nata je na družbenih omrežjih sporočil, da bo Zelenski skupaj s Stoltenbergom nagovoril novinarje pred srečanjem obrambnih ministrov Nata.

Da je ukrajinski predsednik Zelenski danes na nenapovedanem obisku v Bruslju, je potrdila tudi belgijska vlada. Zelenski naj bi se srečal tudi z belgijskim premierjem Alexandrom De Croojem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zasedanje Nato-Ukrajina

Danes popoldne bo potekalo prvo zasedanje Sveta Nato-Ukrajina v sestavi obrambnih ministrov, na katerem jim bo ukrajinski minister Rustem Umerov predstavil razmere na bojišču in ukrajinske potrebe po pomoči.

O vojaški pomoči Ukrajini bodo že pred zasedanjem govorili v okviru kontaktne skupine za podporo Ukrajini pod vodstvom ZDA, znane tudi po imenu Ramstein, ki jo sestavlja okoli 50 držav.

Obrambni ministri članic zveze Nato začenjajo dvodnevno zasedanje v Bruslju, na katerem bodo med drugim razpravljali o nadaljnji podpori Ukrajini v boju z rusko agresijo. V četrtek pa se bodo posvetili nedavnim napetostim na severu Kosova in vlogi Natovih sil Kfor na območju.

Zasedanje poteka v senci spopadov v Izraelu po sobotnih napadih skrajnega palestinskega gibanja Hamas, na katere so izraelske sile odgovorile z napadi na Gazo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije