LIKVIDACIJA

Zastrupili ruskega tajnega agenta

Uradna Moskva zanika vsakršno vpletenost. Dogodki spominjajo na likvidacijo Litvinenka.
Fotografija: V Veliko Britanijo je prišel po izmenjavi vohunov. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
V Veliko Britanijo je prišel po izmenjavi vohunov. FOTO: Reuters

LONDON - Uradna Moskva je odgovorila, da nima podatkov, kaj bi se lahko zgodilo z bivšim agentom, ki je bil osumljen vohunjenja za Veliko Britanijo. Spomnimo se, da so 66-letnega Sergeja Skripala v nedeljo našli nezavestnega na klopi nakupovalnega središča v Salisburyju, poleg njega pa prav tako nezavestno njegovo 33-letno hčer Julijo, ta je živela v Rusiji in bila pri njem zgolj na obisku. Zdaj sta v bolnišnici, njuno stanje je kritično. Rusija naj bi ponudila pomoč pri policijski preiskavi. Sergej se je v Veliki Britaniji ustalil leta 2010 po obsežni meddržavni zamenjavi vohunov.

Policija je zaprla več lokacij po mestu. FOTO: Reuters
Policija je zaprla več lokacij po mestu. FOTO: Reuters


Lokalna policija je povedala, da žrtvi nista imeli vidnih ran, vendar obstaja utemeljen sum, da sta bili izpostavljeni neznani učinkovini. Prav zaradi tega naj bi preventivno zaprli bližnjo restavracijo Zizzi. »Osredotočeni smo na odkrivanje vzroka njunega zdravstvenega stanja. Poskušamo postaviti diagnozo, ki bi jima omogočila najučinkovitejše zdravljenje,« je povedal policist Craig Holden.

Sergej je bil v vojaški obveščevalni službi. FOTO: Fb
Sergej je bil v vojaški obveščevalni službi. FOTO: Fb


Skripal je imel visok čin v ruski vojaški obveščevalni službi. Leta 2006 so ga obsodili na 13 let zapora, ker je MI6 izdajal identiteto ruskih agentov, ki so delovali po Evropi. Policija je sprožila raziskovalno akcijo na različnih koncih mesta, tja so poslali ekipe v zaščitnih oblekah. Sergejevi sosedje pravijo, da je bil zelo prijazen in da je pred leti izgubil ženo, lani pa sina. »Starejši moški in ženska sta sedela na klopi, ona je slonela na njem, videti je bilo, kot bi izgubila zavest,« se spominja priča dogodka. »On je čudno premikal roke in gledal proti nebu.«

Trenutek njegove aretacije FOTO: Reuters
Trenutek njegove aretacije FOTO: Reuters


Celoten dogodek močno spominja na zastrupitev Aleksandra Litvinenka leta 2006. Spomnimo se, da je bil za bivšega agenta, sicer zagrizenega nasprotnika Vladimirja Putina, usoden ledeni čaj z radioaktivno snovjo. Takrat so zdravniki porabili več tednov, preden so ugotovili, s čim so ga zastrupili.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije