VSE BOLJ RDEČE

Soseda ruši rekorde, znanstvenik svari: Nihče na Hrvaškem ni varen

Samo v Splitu potrdili več kot sto okužb.
Fotografija: Celotna Hrvaška je presegla incidenčno število 40. FOTO: Tomi Lombar, Delo, Pixabay
Odpri galerijo
Celotna Hrvaška je presegla incidenčno število 40. FOTO: Tomi Lombar, Delo, Pixabay

V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem opravili 1.647 testov in potrdili 265 okužb. S tem so ponovno podrli rekord, ki so ga včeraj postavili pri 255 novih okužbah.

Aktivnih primerov je 1.841 (152 več kot včeraj), od tega je 135 pacientov na zdravljenju v bolnišnicah, 12 jih potrebuje pomoč pri dihanju.
 
Preberite tudi:

Hrvatje se držijo za glavo: turiste evakuirali z letalom


 

O rekordnem številu novih okužb poročajo iz Splita, kjer so prisotnost virusa potrdili pri 103 ljudeh. V Zagrebu je novopotrjenih 53 okužb.

Okuženih do 40-krat več?

Hrvaški znanstvenik Ivan Đikić je za N1 izjavil, da bi morali testirati še več ljudi. Virus se širi, smo v zelo resni situaciji, je komentiral številke novih okužb. Opozoril je, da so na meji eksponentne rasti in da bi morali biti Hrvatje zaskrbljeni. »Nihče na Hrvaškem ni varen. Virusa je več, veliko več. Ocene so, da ga je od 20- do 40-krat več,« je izjavil in poudaril, če je virusa 30-krat več, to pomeni okoli 45 tisoč okuženih ljudi.

Vse bolj v redečem

Hrvaška je od polnoči na slovenskem rdečem seznamu nevarnih držav, za zdaj kot edina izmed naših sosed. Turisti državo množično zapuščajo, da bi se domov vrnili še pred karanteno.

Za zdaj slabo kaže s tem, da bi se Hrvaška kaj kmalu vrnila na rumeni seznam, kot je pojasnil Jelko Kacin pa se to samodejno ne bi zgodilo niti, če bi številke govorile v prid naši južni sosedi. Od tam namreč v Slovenijo prihaja vse več t. i. uvoženih okužb.

Incidenčna številka (povprečno število okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh) se je z včerajšnjih 47,29 po naših izračunih dvignila na 52,28 (skupaj 2.128 potrjenih primerov v zadnjih dveh tednih). Ker do sredine prejšnjega tedna Hrvaška ni dosegala trimestnih številk novih okužb, te dni pa podira rekord za rekordom in nič ne kaže, da se bo stanje kaj kmalu umirilo, torej še najmanj kak teden ali dva ni pričakovati, da bi se lahko vsaj po incidenčnem številu uvrstila na rumeni seznam. Če jim bo v naslednjih dneh le uspelo obrniti krivuljo okužb v pravo smer (navzdol), pa bi morda vsaj v drugi polovici septembra Slovenci potovali na Hrvaško brez nevarnosti, da bi ob vrnitvi morali v karanteno.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije