RUJNA KAPLJICA

Vino manj priljubljeno, a priložnostno ga še vedno pije velika večina

Kozarec vina na dan si natoči le še eden od desetih državljanov Francije. Velika večina Francozov priložnostno še vedno pije vino.
Fotografija: V veselem decembru marsikdo poseže po njem. FOTO: Yula Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
V veselem decembru marsikdo poseže po njem. FOTO: Yula Getty Images/istockphoto

Vse manj Francozov vsakodnevno pije vino, saj si kozarec vina na dan natoči le še eden od desetih državljanov Francije, je pokazala raziskava združenja francoskih vinarjev. Delež tistih, ki vsakodnevno pijejo vino, se je po podatkih raziskave od leta 2015 zmanjšal za pet odstotkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prva tovrstna študija iz leta 1980, ki so jo z izjemo leta 2020 ponavljali vsakih pet let, je pokazala, da vino vsak dan pije približno polovica Francozov.

Priložnostno ga še vedno pijejo

Sprememba je po ugotovitvah raziskave povezana s splošnim upadom uživanja alkoholnih pijač. Velika večina Francozov priložnostno še vedno pije vino, ugotavlja raziskava, ki je pokazala tudi, da vino pogosteje kot mladi uživajo zlasti starejše generacije.

Približno 37 odstotkov državljanov Francije vina sploh ne pije ali pa ga uživajo le ob posebnih priložnostih. 19 odstotkov vključenih v raziskavo pa je navedlo, da nikoli ne uživajo alkoholnih pijač, kar je štiri odstotke več kot leta 2015, poroča AFP.

V raziskavo, ki jo je izvedla mednarodna agencija Ipsos, je bilo lani poleti vključenih 3513 ljudi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije