NE KOT OBRED

Papež Frančišek odobril deklaracijo, ki bo povzročila burne odzive: istospolni slavijo

Sveti sedež ob tem sicer opozarja, da z blagoslovom ne odobrava tovrstnih razmerij in ne spreminja cerkvenega nauka o zakonski zvezi.
Fotografija: Papež Frančišek je že večkrat dejal, da bi morala biti Cerkev odprta za vse, tudi za vernike LGBTQ+.  FOTO: Max Rossi Reuters Pictures
Odpri galerijo
Papež Frančišek je že večkrat dejal, da bi morala biti Cerkev odprta za vse, tudi za vernike LGBTQ+.  FOTO: Max Rossi Reuters Pictures

Vatikan je odobril blagoslov istospolnih parov, a obenem vztraja, da se ga ne sme uvesti kot katoliški obred niti ne v kontekstu, povezanem s porokami. Sveti sedež prav tako opozarja, da z blagoslovom ne odobrava tovrstnih razmerij in ne spreminja cerkvenega nauka o zakonski zvezi.

Blagoslovitev »istospolnih parov in parov v neurejenih zvezah«

V skladu z deklaracijo, ki jo je odobril papež Frančišek, je Vatikan omogočil blagoslovitev »istospolnih parov in parov v neurejenih zvezah«. »Da bi se izognili kakršni koli zmedi, blagoslovov za istospolne pare ne bo mogoče opravljati s kakršnimi koli oblačili, gestami ali besedami, ki so primerne za poroko,« je pojasnil Sveti sedež.

image_alt
Vatikan odredil razpustitev skupnosti sester Loyola, kjer je deloval Rupnik

»Ne smemo prepovedati bližine Cerkve ljudem v vsaki situaciji, v kateri bi lahko prosili za božjo pomoč s preprostim blagoslovom,« piše v deklaraciji. Sveti sedež ob tem opozarja, da blagoslovi ne odobravajo tovrstnih razmerij in ne spreminjajo cerkvenega nauka o zakonski zvezi.

image_alt
Indija proti istospolnim porokam

Papež Frančišek je že večkrat dejal, da bi morala biti Cerkev odprta za vse, tudi za vernike LGBTQ+. Že oktobra je poudaril, da bi v Vatikanu lahko odobrili blagoslove istospolnih parov, ne da bi pri tem nasprotovali temeljnemu cerkvenemu nauku o naravi zakonske zveze.

Takrat je tudi dejal, da nasprotuje vzpostavitvi uradnih cerkvenih predpisov glede blagoslovov, in namignil, da je najbolje, da se odločitve sprejemajo na ravni župnij.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije