NA POČITNICE Z LETALOM

Vas mika Grčija, Španija, Ciper ali Egipt? To morate vedeti pred odhodom

Če želite na potovanje z letalom, nujno preverite, kaj morate narediti pred odhodom.
Fotografija: Letos bomo za potovanje potrebali še kaj več kot le potni list in letalsko vozovnico.  FOTO: Helin Loik-tomson, Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Letos bomo za potovanje potrebali še kaj več kot le potni list in letalsko vozovnico.  FOTO: Helin Loik-tomson, Getty Images, Istockphoto

Poletje trka na vrata in mnogi se spogledujejo z mislijo, da bi se odpravili na oddih nekoliko dlje kot le na južno stran Kolpe. Med Slovenci so tradicionalno priljubljene destinacije Grčija, Turčija, tudi Španija, Kanarski otoki, Tunizija in Egipt.

Preden se odpravite na pot, je modro preveriti, kakšno je tam epidemiološko stanje, kakšne so omejitve in kakšna so pravila za vstop v državo. Vsem državam je skupno to, da zahtevajo pred obiskom potrdilo o negativnem PCR-testu, večina pa pred vstopom v državo zahteva še prijavo prek spletnega obrazca. Glede na to, da se razmere in ukrepi spreminjajo iz dneva v dan, pa je dobro, da tik pred odhodom še enkrat na uradnih straneh države preverite, kaj potrebujete, da tik pred odhodom ne bo sledilo kakšno neprijetno presenečenje ali slaba volja. 
 

Grčija


Pred vstopom v državo je treba izpolniti spletno prijavo, obrazec PLF (Passenger Locator Form).
Pogoji za vstop so: potrdilo o cepljenju, ki navaja, da je od prvega cepljenja minilo 14 dni, negativen PCR-test, ki je bil opravljen najmanj 72 ur pred vstopom v državo, ali potrdilo o prebolelosti, najmanj dva meseca pred prihodom, a ne več kot devet mesecev pred prihodom.

Plaža Porto Katsiki na otoku Lefkas. FOTO: Dianapostolachi, Getty Images, Istockphoto
Plaža Porto Katsiki na otoku Lefkas. FOTO: Dianapostolachi, Getty Images, Istockphoto

 

Ciper


Pred vstopom je treba izpolniti obrazec in se registrirati na spletni strani. Povezavo najdete tukaj

Pogoj za vstop sta negativna PCR-test, ki je bil opravljen 72 pred odhodom, in PCR-test po prihodu na Ciper. Test je samoplačniški, dokler niso znani rezultati, pa morajo potniki ostati v samoizolaciji.

Polno cepljeni lahko na Ciper pripotujejo brez PCR-testa in ne potrebujejo samoizolacije. Prijavijo se tukaj.

Pogled na mesto Limassol. FOTO: Shutterstock
Pogled na mesto Limassol. FOTO: Shutterstock

 

Turčija


Potniki, ki potujejo v Turčijo, morajo pred prihodom izpolniti obrazec, ki je objavljen na spletni strani njihovega ministrstva za zdravje. Po registraciji prejmejo HES-kodo, ki jo bodo uporabljali med potovanjem in nastanitvijo po Turčiji.

Potniki morajo obrazec izpolniti 72 ur pred potovanjem. Obrazec natisnejo ali naložijo na svojo mobilno napravo, ki ga nato pokažejo osebju letalske družbe na letališču. Potniki, ki obrazca ne izpolnijo do časa potovanja, ga izpolnijo pred vkrcanjem na letalo.

Za vstop v državo je potreben negativen PCR-test, ki ne sme biti starejši od 72 ur, opravi se lahko tudi na letališču.

Turška plaža. FOTO: Ciphotos, Getty Images, Istockphoto
Turška plaža. FOTO: Ciphotos, Getty Images, Istockphoto

 

Španija


Tudi Španija ob vstopu v državo zahteva predložitev negativnega testa PCR ali TMA (molekularni test), ki ni starejši od 72 ur. Otroci, ki so mlajši od šest let, so testa oproščeni. Rezultat testa je lahko v španskem, angleškem, francoskem ali nemškem jeziku, v papirnati ali elektronski obliki, iz njega mora biti razvidno, kdaj se je izvedlo testiranje (odvzem brisa), prav tako pa je priporočljivo, da je na izvidu številka dokumenta, s katerim oseba potuje. Če negativnega testa ne predložite, je predvidena globa.

Najmanj 48 ur pred prihodom je treba izpolniti obrazec, na spletni strani Spain Travel Health, kjer potniki dobijo QR-kodo, s katero potujejo.

Kar se tiče Španije, se je treba zavedati, da znotraj države veljajo različni ukrepi, ki so določeni na ravni avtonomnih skupnosti. Bolj točne informacije, kaj velja na posameznem območju, najdete tukaj.

Barvite hiše v vasici Villajoyosa. FOTO: Ed-ni-photo, Getty Images, Istockphoto
Barvite hiše v vasici Villajoyosa. FOTO: Ed-ni-photo, Getty Images, Istockphoto

 

Kanarski otoki


Za Kanarske otoke je potreben negativni PCR-test, ki ni starejši od 72 ur, razen za otroke, ki so mlajši od šest let. Dodatno je obvezna uporaba aplikacije Radar Covid za sledenje stikom covid 19. Aplikacijo je treba uporabljati tudi 15 dni po odhodu.

Kanarski otoki, Puerto de la Cruz. FOTO: Igor Fabjan
Kanarski otoki, Puerto de la Cruz. FOTO: Igor Fabjan

 

Egipt


Za potovanje v Egipt boste najprej potrebovali vizo, za katero lahko zaprosite prek e-obrazca.
Za vstop v državo boste potrebovali natisnjen izvid PCR-testa. Ta mora biti v angleščini ali arabščini in ne sme biti starejši od 72 ur. Otroci, ki so mlajši od šest let, izvida ne potrebujejo. Za potnike iz nekaterih bolj ogroženih držav je obvezen tudi test ob prihodu na letališče. Slovenije ni med temi državami.

Ob prihodu morajo potniki pokazati tudi nekakšno zdravstveno kartico, ki vsebuje podatke o zdravstvenem stanju posameznika.

Ena najbolj priljubljenih plaž Sharm el Sheikh. FOTO: Lilithlita, Getty Images, Istockphoto
Ena najbolj priljubljenih plaž Sharm el Sheikh. FOTO: Lilithlita, Getty Images, Istockphoto

Tunizija


Tunizija je v pripravah na elektronsko vizo. Potniki potrebujejo negativen PCR-test, ki ne sme biti starejši od 72 ur. Izvid mora biti v angleškem, francoskem ali arabskem jeziku. To pa ne velja za potnike, ki so mlajši od 12 let, in potnike, ki so del organizirane all-inclusive skupine. Za vstop v državo je treba izpolniti obrazec, s katerim potnik dobi QR-kodo. Obrazec najdete tukaj.

Jahanje kamel v Tuniziji.  FOTO: Zoubeir Souissi, Reuters Pictures
Jahanje kamel v Tuniziji.  FOTO: Zoubeir Souissi, Reuters Pictures

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije