OSLOVSKI KAŠELJ

V Srbiji trepetajo pred nevarno boleznijo: razglasili so epidemijo

Prenaša se s človeka na človeka s kužnimi kapljicami. Oboleli imajo lahko epizode kašlja tudi do osem tednov.
Fotografija: Bolezn povzroča bakterija Bordetella pertussis. FOTO: Dr_microbe Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Bolezn povzroča bakterija Bordetella pertussis. FOTO: Dr_microbe Getty Images/istockphoto

V Srbiji so do konca lanskega leta obravnavali več kot 900 primerov oslovskega kašlja, poročajo srbski mediji. Zaradi širjenja te bolezni so v Beogradu konec decembra razglasili epidemijo. Epidemija oslovskega kašlja je pred tem pestila tudi Hrvaško, o več primerih okužb so poročali tudi iz Črne gore.

S srbskega instituta za javno zdravje Dr. Milan Jovanović Batut so za revijo Nin pojasnili, da so do vključno 31. decembra obravnavali 909 primerov oslovskega kašlja.

Največ obolelih je na območju Južne Bačke, kjer je tudi Novi Sad, in v Beogradu, kjer so zaradi velikega porasta števila okuženih 27. decembra, ko so našteli že 409 primerov, razglasili epidemijo.

Širjenje oslovskega kašlja na srbskem institutu za javno zdravje pripisujejo upadu imunosti nekaterih starostnih skupin po določenem času od zadnjega poživitvenega odmerka cepiva, pa tudi zmanjšanemu številu cepljenih proti tej bolezni.

Največ v zadnjih 40 letih

Z večjim številom primerov oslovskega kašlja so se že v novembru in decembru spopadali tudi v nekaterih drugih državah v regiji. Na Hrvaškem je bilo do konca novembra več kot 1200 primerov okužb, kar je največ v zadnjih 40 letih, v Črni gori pa nekaj deset. V Mostarju v Bosni in Hercegovini, kjer se občasno pojavljajo primeri oslovskega kašlja, je konec oktobra, potem ko je zbolel za to boleznijo, umrl dvoinpolmesečni dojenček.

Oslovski kašelj je bolezen dihal. Povzroča jo bakterija Bordetella pertussis, ki je v ustih, nosu in žrelu. Otroci, ki zbolijo za oslovskim kašljem, imajo lahko epizode kašlja, ki trajajo od štiri do osem tednov. Prenaša se s človeka na človeka s kužnimi kapljicami, navajajo na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Oslovski kašelj je še vedno pomemben vzrok smrti pri dojenčkih, mlajših od šest mesecev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije