SLOVO

Uspavali super staro damo

Orangutanka Puan je imela starostne težave. Dočakala je 62 let, 11 otrok in kar 54 potomcev.
Fotografija: Puan je bila stara 62 let. Foto: AFP
Odpri galerijo
Puan je bila stara 62 let. Foto: AFP

Najstarejše samice sumatranskega orangutana na svetu ni več: Puan je bila stara 62 let, za sabo je pustila kar 54 potomcev. Samico, ki je živela v zoološkem vrtu v avstralskem Perthu, kjer so jo opisali kot super staro damo, so uspavali zaradi s starostjo povezanih zapletov.

Puan je bila stara 62 let. Foto: AFP
Puan je bila stara 62 let. Foto: AFP

V živalskem vrtu je bila od leta 1968, bila je darilo Malezije, slavna Guinnessova knjiga rekordov pa jo je kot najstarejšo predstavnico svoje vrste priznala že pred dvema letoma. Sumatranski orangutani so ogrožena vrsta, samice v divjini le redko doživijo 50 let, pravijo v živalskem vrtu.

Puan, v indonezijskem jeziku to pomeni dama, naj bi se leta 1956 skotila v džungli na Sumatri v Indoneziji, imela je 11 otrok in skupno kar 54 potomcev po vseh Združenih državah Amerike, Evropi in drugod, kar je izjemna zapuščina, poudarjajo v živalskem vrtu. »Njeni geni zavzemajo skoraj 10 odstotkov globalne populacije te vrste v zooloških vrtovih,« pravi nadzornica primatov Holly Thompson. »Tako veliko je napravila za kolonijo v perthskem živalskem vrtu in v splošnem za preživetje svoje vrste.« Bila je namreč del tamkajšnjega svetovno znanega programa za vzgojo orangutanov.


Po zdajšnjih podatkih naj bi bilo še 14.600 sumatranskih orangutanov, med temi so tudi Puanini potomci: nekaj so jih namreč izpustili v divjino na Sumatri, zadnji je bil njen pravnuk Nyaru. No, v zoološkem vrtu ostajajo njeni dve hčeri, štirje vnuki in pravnuk.

Kot najstarejša samica sumatranskega orangutana je bila v Guinnessovi knjigi rekordov.
Kot najstarejša samica sumatranskega orangutana je bila v Guinnessovi knjigi rekordov.

Thompsonova pravi, da je bila Puan vedno neodvisna: »Vedno smo vedeli, pri čem smo, če je bila nezadovoljna s čim, kar smo napravili, je topotnila s taco.« Glavna oskrbnica je napisala osmrtnico, objavili so jo v avstralskem časniku. »Leta so minevala, Puanine trepalnice so osivele, njeni gibi so postali počasnejši, okornejši, misli so ji bežale,« je napisala Martina Hart. »Toda kljub vsemu je ostala matriarhinja, tiha, veličastna, dostojanstvena dama, kakršna je vedno bila.« 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije