V 101. LETU

Umrl zadnji pilot jugoslovanskega kraljevskega letalstva

Letel je na 47 različnih tipih letal.
Fotografija: Star je bil 100 let. FOTO: Pixbay
Odpri galerijo
Star je bil 100 let. FOTO: Pixbay

V Beogradu je v 101. letu umrl upokojeni generalpolkovnik letalstva Zlatko Rendulić, ki je bil tudi še zadnji živeči pilot jugoslovanskega kraljevskega letalstva, poročajo srbski mediji. Rendulić je bil pilot v času napada nacistične Nemčije na Kraljevino Jugoslavijo leta 1941, leta 1943 pa se je pridružil partizanskemu gibanju.

Rendulić je umrl v soboto 24. aprila. To je danes sporočilo združenje upokojenih vojaških pilotov in padalcev. Bil je rojen v Jastrebarskem na Hrvaškem leta 1920. Hodil je v pilotsko šolo nekdanjega jugoslovanskega kraljevskega letalstva. Kot jugoslovanski pilot je sodeloval v obrambi države ob napadu nacistične Nemčije in njenih zaveznic 6. aprila 1941.


Prejel številna odlikovanja


Po kapitulaciji Kraljevine Jugoslavije je delal v Zagrebu do leta 1943, ko se je pridružil partizanskem gibanju. Potem je nadaljeval vojaško izobrazbo v Italiji in takratni Sovjetski zvezi. Po koncu druge svetovne vojne je delal v letalskem raziskovalnem centru in letalskotehničnem institutu, v katerem je bil tudi direktor. Upokojil se je kot pomočnik načelnika glavnega štaba za znanstveno-raziskovalno delo nekdanje JLA s činom generalpolkovnika.

Rendulić je letel na 47 različnih tipih letal. Bil je tudi predavatelj na jugoslovanskih vojaških šolah in eden ustanoviteljev višje vojaške letalske tehnične akademije v Žarkovu nedaleč od Beograda. Bil je član mednarodne letalske akademije in mnogih letalskih združenj. Za svoje dosežke med vojno in po njej je prejel več odlikovanj.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije