VOJNA

Ukrajinski branilci vztrajajo, poteka bitka za Donbas

Intenzivna bitka za Donbas, obstreljevanje jeklarne Azovstal. Rusija zanika, da so v obratu tudi civilisti.
Fotografija: V Azovstalu naj bi bilo zabarikadiranih okoli 2500 borcev. FOTO: Mariupol City Council/Reuters
Odpri galerijo
V Azovstalu naj bi bilo zabarikadiranih okoli 2500 borcev. FOTO: Mariupol City Council/Reuters

Začeli so se siloviti napadi na Donbas: ruska vojska poziva ukrajinske branilce k vdaji, tako da jim bo tudi zagotovila preživetje. Naj prenehajo nesmiseln upor, Kremelj poziva ukrajinske oblasti, in naj prevlada razum, pri tem pa razglašajo, da je njihov cilj osvoboditev vzhodnega dela Ukrajine, ljudskih republik Doneck in Lugansk, ki ju je Moskva februarja priznala kot neodvisni državi.

Civilisti ostajajo ujeti

Rusi zdaj intenzivno obstreljujejo jeklarno Azovstal, še zadnje oporišče ukrajinskih sil v obleganem Mariupolu; v obratu naj bi bilo zabarikadiranih približno 2500 borcev, od tega okoli 400 tujih plačancev, v tovarni pa naj bi se še vedno skrivalo tudi približno 1000 civilistov, med njimi so številne ženske z otroki.

Prebivalci v Mariupolu čakajo na odrešitev v ruševinah. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters
Prebivalci v Mariupolu čakajo na odrešitev v ruševinah. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters

Rusija sicer te navedbe zanika, saj želi po njihovem Ukrajina s civilisti preprečiti napad, Kijev pa Moskvi očita, da onemogoča vzpostavitev evakuacijskih poti, prek katerih bi se lahko ujeti prebivalci mesta ob Azovskem morju umaknili na varno, in to že tretji dan. Nazadnje so bili koridorji odprti v soboto, najbolj krvavo pa pomoč potrebujejo ravno prebivalci Mariupola. Po zadnjih podatkih jih še okoli 100.000 čaka na odrešitev; mnogi so ujeti v ruševinah, brez hrane, vode in zdravil.

Vračajo se tudi ženske in otroci

Od začetka ruske invazije na Ukrajino 24. februarja je državo zapustilo že skoraj pet milijonov ljudi, še več pa je razseljenih znotraj Ukrajine. Največ se jih je zateklo na Poljsko, skoraj trije milijoni, samo v ponedeljek okoli 20.000 beguncev, kar pomeni 16-odstotno povečanje v primerjavi s prejšnjim dnem, so sporočili poljski mejni organi.

Od začetka vojne se je v Ukrajino prek Poljske sicer vrnilo skupno 738.000 ljudi. V prvih tednih ruske invazije so se v domovino vračali predvsem moški, v državo pa zdaj množično vstopajo tudi ženske in otroci, ki potujejo na osvobojena ozemlja.

Družine mornarjev obupane

Duhove še vedno bori tudi potopljena križarka Moskva, za katero sta bili po navedbah Rusije usodni eksplozija streliva in nevihta, Ukrajina pa trdi, da so ladjo zadeli z raketami tipa Neptun. Zadnji posnetki dokazujejo, da morje med usodnim dogajanjem ni bilo nemirno.

So pa zelo nemirni družinski člani mornarjev z ladje, ki še vedno zaman zahtevajo uradne podatke o številu žrtev. Na ladji naj bi bilo med nesrečo 510 mornarjev, rusko obrambno ministrstvo pa je s podatki zelo skopo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije