NAPOVED PREDSEDNIKA

Ukrajinska vojska želi mobilizirati do pol milijona ljudi, kako dolgo bo vojna še trajala ne ve nihče

Ukrajinske oblasti ob tem trdijo, da se Rusija v zimskem času pripravlja nov niz napadov na ukrajinsko energetsko infrastrukturo, zato želi okrepiti svojo zračno obrambo.
Fotografija: Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. FOTO: Alina Smutko Reuters
Odpri galerijo
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. FOTO: Alina Smutko Reuters

Ukrajinska vojska želi mobilizirati več sto tisoč Ukrajincev za bojevanje proti ruski invaziji, je dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ob tem je zatrdil, da je Ukrajina dosegla veliko zmago proti Rusiji v Črnem morju, poleg tega pa dodal, da nihče ne ve, kako dolgo bo vojna še trajala.

image_alt
Zadnja priložnost Ukrajine postala katastrofa: dolga zima bi se lahko spremenila v tragedijo

Po besedah Zelenskega je ukrajinsko vojaško vodstvo predlagalo mobilizacijo od 450.000 do 500.000 Ukrajincev. Vendar pa tudi sam, kot je dejal, potrebuje več argumentov v podporo tej zamisli.

V Ukrajino prihajajo dodatni sistemi zračne obrambe patriot

Kijev bo sicer po napovedih ukrajinskega predsednika to zimo od zaveznic dobil dodatne sisteme zračne obrambe patriot. »Obljubil sem, da ne bom razkril števila,« je dejal Zelenski in dodal, da je obljubljeno orožje rezultat njegovih nedavnih potovanj v tujino. Minuli teden se je namreč Zelenski najprej mudil v ZDA, nato pa še na Norveškem in Danskem.

image_alt
Bodo verjeli Putinu, ki ponuja pogovore? Ponuja pogajanja, a z enim pogojem ...

Prav v luči obiska v Washingtonu, kjer so republikanci v senatu nedavno blokirali novo pomoč za Ukrajino zaradi spora glede politike ZDA na južni meji z Mehiko, je Zelenski danes dejal, da verjame, da Združene države Ukrajine ne bodo izdale. Ob tem je ocenil, da bi imela sprememba na predsedniškem položaju v ZDA lahko močan vpliv na potek vojne.

Ukrajinske oblasti ob tem trdijo, da se Rusija v zimskem času pripravlja nov niz napadov na ukrajinsko energetsko infrastrukturo, zato želi okrepiti svojo zračno obrambo. Zaradi takšnih napadov je bilo lani več milijonov Ukrajincev med zimo dlje časa brez elektrike.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije