Trump zaprl pipico, hitro je prišel odziv

WHO po Trumpovih besedah ni izpolnil svoje osnovne dolžnosti in mora za to odgovarjati. WHO naj bi promoviral kitajsko kampanjo dezinformacij o virusu, zato je bil izbruh večji, kot bi bil sicer.
Fotografija: Donald Trump. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Donald Trump. FOTO: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je v torek krivdo za širitev novega koronavirusa po ZDA naprtil Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) in naznanil, da je svoji vladi naročil, naj ustavi nadaljnje financiranje te organizacije, dokler ne opravi pregleda njenega odziva na pandemijo.

WHO po Trumpovih besedah ni izpolnil svoje osnovne dolžnosti in mora za to odgovarjati. WHO naj bi promoviral kitajsko kampanjo dezinformacij o virusu, zato je bil izbruh večji, kot bi bil sicer.

WHO je za Trumpa že sedmi krivec za izbruh pandemije v ZDA, medtem ko je sam že marca sporočil, da ne prevzema nobene odgovornosti, čeprav je dva meseca pred tem zmanjševal pomen nevarnosti virusa in celo izmenično hvalil Kitajsko ter WHO.

ZDA so največja donatorka WHO in pokrijejo skoraj 15 odstotkov proračuna na leto. Za dveletni proračun 2018/19 so ZDA namenile 237 milijonov dolarjev za redni proračun, Washington pa je plačal še več sto milijonov za posebne projekte.

Mediji s prstom kazali na Trumpove

Trumpovi kritiki v ZDA so prepričani, da je njegova poteza neposredna posledica obširnih člankov v Washington Postu in New York Timesu o zamujenih priložnostih njegove vlade, da bi se bolje pripravila na krizo, ter televizijskih prispevkov o pomanjkanju zdravstvene opreme in zmedi po ZDA.

V ZDA so v torek zvečer našteli skupaj več kot 608.000 okužb z novim koronavirusom in skoraj 26.000 smrtnih primerov zaradi bolezni covid-19. Milijoni so ostali brez služb, ameriška ekonomija je ohromljena in nihče ne ve, kdaj se bo lahko spet zagnala.

Milijarda dolarjev

WHO trenutno potrebuje več denarja kot kadar koli v zgodovini in je izdal poziv mednarodni skupnosti za milijardo dolarjev sredstev za boj proti pandemiji.

»To je nevaren korak v napačno smer, ki ne bo olajšal zmage proti covidu-19,« je nemudoma sporočila predsednica Ameriškega zdravniškega združenja Patrice Harris.

Trump je pojasnil, da to ne pomeni konca sodelovanja med ZDA in WHO. Za zdaj denarja ne bodo nakazovali, ampak se bo posvetoval s »svetovnimi zdravstvenimi partnerji« o tem, kaj storiti z milijoni dolarjev, ki bi šli WHO.

WHO je obtožil, da je kitajskocentričen in da je med drugim decembra lani sprejel trditve kitajskih državnih uradnikov, da se novi koronavirus ne more širiti s človeka na človeka.

Svarilo o morebitnem izbruhu

Zamolčal pa je, da je WHO sredi januarja začel opozarjati države, naj se pripravijo na izbruh, 30. januarja pa je novi koronavirus razglasil za zdravstveno krizo svetovnih razsežnosti. Takrat je bilo le okrog 8.000 potrjenih okužb v 18 državah in to je bil čas, ko je Trump koronavirus razglašal za izmišljotino demokratov in medijev. WHO je koronavirus razglasil za pandemijo 11. marca, ko je bilo na svetu 121.000 potrjenih okužb, Trump pa je razglasil izredne razmere v ZDA 13. marca.

Trump je 24. januarja hvalil kitajskega predsednika Ši Džinpinga za preglednost v boju proti koronavirusu in zagotovil, da bo vse v redu. Ko so ga soočili s tem dejstvom, je odgovoril, da je bil takrat spoštljiv, ker je hotel dokončati trgovinski sporazum s Kitajsko.

Mimo nadzora še 40.000 potnikov

Zdaj je kot razlog za prekinitev financiranja WHO navedel to, da so uradniki WHO verjeli Kitajski in izrazili mnenje, da njegova prepoved poletov iz Kitajske v ZDA konec februarja ne bo ustavila širitve virusa. Po prepovedi je iz Kitajske v ZDA mimo vsakega zdravstvenega nadzora prišlo še okrog 40.000 potnikov.

Kako bo Trump na zakonit način ustavil plačilo WHO, ni jasno, saj ta sredstva deli kongres. Trump lahko začasno zadrži plačilo do 45 dni, če pa ne dobi kongresne odobritve, mora denar nakazati. Trump je dejal, da bo njegova preiskava WHO trajala od 60 do 90 dni.

WHO je lahka tarča za predsednika, ki ni nikoli skrival svojega negativnega odnosa do mednarodnih organizacij. Trump je Ameriko umaknil iz Pariškega podnebnega sporazuma, Iranskega jedrskega sporazuma, iz prostotrgovinskega sporazuma na območju Tihega oceana, Sveta za človekove pravice in Unesca, leta 2017 pa je odvzel denar agenciji ZN, ki skrbi za palestinske begunce (Unfpa). Zdaj v času pandemije pa umika denar WHO.

Na novinarski konferenci, kjer je po obširni kritiki WHO naznanil svoj ukrep, je bil sam, brez članov delovne skupine Bele hiše za boj proti novemu koronavirusu. Na konferenci se je večkrat sprl z novinarji in enemu od njih dejal, če ne bo tiho, bo odšel, pa naj se on potem zmeni s kolegi. Televiziji CNN in MSNBC sta prenos večkrat prekinili, da sta opozorili na predsednikova zavajanja pri navajanju dejstev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije