ODSTAVITEV

Trump v težavah, v kakršnih še ni bil

Predsednik prepričan, da bi mu postopek le koristil pri novi izvolitvi.
Fotografija: Donald Trump je med svojim predsedniškim mandatom prestal že številne preiskave. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Donald Trump je med svojim predsedniškim mandatom prestal že številne preiskave. FOTO: Reuters

WASHINGTON – Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa, demokratka Nancy Pelosi, je napovedala začetek preiskav pred uradnim postopkom za odstavitev republikanskega predsednika ZDA Donalda Trumpa zaradi kršenja zakonov.

Pelosijeva se je dolgo upirala takšni možnosti, a je vse več demokratov zahtevalo uvedbo postopka, ki poteka v treh fazah. Prva faza je preiskava, Trump pa se je v težavah znašel, ker naj bi izkoristil svojo predsedniško funkcijo in pritiskal na novega ukrajinskega predsednika Volodimira Zelenskega, da uvede preiskavo sina demokratskega predsedniškega kandidata Joeja Bidna, sicer Ukrajina ne bo dobila vojaške pomoči v vrednosti 250 milijonov dolarjev.

Trumpova zahteva naj bi sprožila alarm pri neimenovanem ameriškem obveščevalnem agentu, da je poslal uradno pritožbo glavnemu inšpektorju obveščevalne službe. Prijava žvižgača je prišla do kongresnega obveščevalnega odbora, vendar je ministrstvo za pravosodje prepovedalo direktorju obveščevalne skupnosti razkriti vsebino prijave kongresnim predstavnikom.

Trump je že pred časom dejal, da bi morebitni postopek odpoklica le koristil njegovi kampanji za ponovno izvolitev. Zadnji predsednik, proti kateremu je bil sprožen postopek odstavitve, je bil demokrat Bill Clinton zaradi afere s pripravnico v Beli hiši Monico Lewinsky.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije