REŠEVANJE

Trampuž razkril, v kakšnem stanju je »zastrupljeni« ruski politik

Slovenski zdravnik, ki dela v nemški bolnišnici, kjer so sprejeli Alekseja Navalnega, je razkril, kakšno je njegovo stanje, in diagnozo Rusov označil za neumnost.
Fotografija: Dr. Andrej Trampuž. FOTO: Simone Baar, Reuters
Odpri galerijo
Dr. Andrej Trampuž. FOTO: Simone Baar, Reuters

Slovenski infektolog in specialist interne medicine Andrej Trampuž, ki je zaposlen v nemški bolnišnici Charite, kjer so v soboto na zdravljenje sprejeli ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, je za hrvaško Slobodno Dalmacijo razkril, v kakšnem stanju je politik.
 
Pravi, da je glede na simptome, ki jih ima Navalni, prišlo do zastrupitve kot pred dvema letoma pri primeru Pjotra Veržilovega, ko se je zaradi zastrupitve zdravil v bolnišnici Charite. Če gre za zastrupitev, gre najverjetneje za strup, ki je vplival na njegove živce in ga paraliziral. V roku dneva ali treh bo znanega več, je še dejal po poročanju Slobodne Dalmacije.

Ruski opozicijski voditelj Navalni se zdravi v nemški bolnišnici. FOTO: Christian Mang, Reuters
Ruski opozicijski voditelj Navalni se zdravi v nemški bolnišnici. FOTO: Christian Mang, Reuters


 
Ruskega politika so v soboto, tri dni po tem, ko je padel v komo, zaradi domnevne zastrupitve pripeljali iz ruske bolnišnice Omsk na zdravljenje v Berlin. Peturni let je potekal brez zapletov.


Ključen je čas

 
Trampuž je še povedal, da je bil sprejet na intenzivni oddelek bolnišnice. »Je v komi, a v stabilnem stanju. Za njegovo zdravje bodo skrbeli najboljši nemški zdravniki. Peturni let iz Omska do Berlina je potekal po načrtu in ni bilo nobenih težav. Odvzeti so mu bili urinski in krvni vzorci, da opravimo toksikološke analize, s katerimi bi lahko odkrili, ali je bil pacient res zastrupljen, tako kot trdijo njegovi najbližji.« Povedal je še, da je bilo ključnega pomena, da je v Berlin prispel najkasneje od pet do sedem dni po dogodku. Dodal je še, da bodo zanj primarno skrbeli anesteziologi in zdravniki intenzivne medicine, v primeru, da pride do okužbe, pa bo zdravljenje prevzela Trampuževa ekipa.

Konvoj vozil, ki so pripeljala ruskega politika. FOTO: Fabrizio Bensch, Reuters
Konvoj vozil, ki so pripeljala ruskega politika. FOTO: Fabrizio Bensch, Reuters

 
Povedal je še, da primer spominja na primer Veržilov, ki se je prav tako zdravil pri njih. »V zdravljenje so vključeni anesteziologi, toksikologi, internisti in intenzivisti. Če njegovi notranji organi, s tem mislim predvsem jetra, ne bodo začeli odpovedovati, ima dobre možnosti preživetja.«

Vse korake bodo ponovili

 
Dr. Andrej Trampuž. FOTO: Simone Baar
Dr. Andrej Trampuž. FOTO: Simone Baar
Trampuž je še komentiral izjavo ruskih zdravnikov, ki so dejali, da ima Navalni presnovno bolezen in da je pri njem prišlo do nenadnega upada glukoze v krvi. »To je neumnost, to ni bolezen, ampak samo simptom diabetesa. Če sladkor v krvi upade, oseba doživi šok, a Navalni nima diabetesa in tudi njegove vrednosti glukoze v krvi so dobre. Ne vem, kaj so kolegi v Omsku delali, zato ne moremo točno vedeti vsega. Rekonstruirati moramo vse, kar so naredili. Kljub vsemu moram reči, da so dobro reagirali, ko so ga takoj intubirali,« je še dejal Trampuž.

 
Letalo, s katerim so ga premestili v bolnišnico v Berlinu, je sicer poslala neprofitna organizacija <em>Cinema for Peace</em>, katere vodja je slovenski aktivist in filmski producent Jaka Bizilj (na fotografiji). FOTO: Fabrizio Bensch, Reuters
Letalo, s katerim so ga premestili v bolnišnico v Berlinu, je sicer poslala neprofitna organizacija Cinema for Peace, katere vodja je slovenski aktivist in filmski producent Jaka Bizilj (na fotografiji). FOTO: Fabrizio Bensch, Reuters
Zakaj je prišlo do težav, ko so želeli Navalnega prepeljati v Rusijo, Trampuž ne ve. Pravi, da je vsak pacient, če po njega pride letalo s takšno opremo, sposoben za prevoz. Dejal je še, da ni nič nenavadnega, da so zahtevali premestitev v nemško bolnišnico, saj ta slovi kot zelo uspešna pri zdravljenju različnih stanj. Drugi razlog je tudi ta, da so v preteklosti že zdravili ruske vplivneže. Mnogi zaposleni tudi obvladajo ruski jezik. Poleg Veržilova se je tam zdravila tudi Julija Timošenko

Privrženci Navalnega sumijo, da je bil ta zastrupljen s čajem, ki ga je spil na letališču v Tomsku pred poletom v Moskvo, in so ruskim oblastem očitali, da so z zavlačevanjem premestitve v Nemčijo poskušale prikriti zločin. Po njihovem bi bilo za Navalnega »smrtonosno«, če bi moral ostati v bolnišnici v Omsku.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije