PISATELJICA

To 81-letno ostro kritičarko Putina razglasili za tujo agentko

Pisateljica Ljudmila Ulicko nasprotuje vojni v Ukrajini in po navedbah Moskve spodbuja propagando LGBTQ.
Fotografija: Pisateljica Ljudmila Ulicko nasprotuje vojni v Ukrajini in po navedbah Moskve spodbuja propagando LGBTQ. FOTO: Zaslonski Posnetek Youtube
Odpri galerijo
Pisateljica Ljudmila Ulicko nasprotuje vojni v Ukrajini in po navedbah Moskve spodbuja propagando LGBTQ. FOTO: Zaslonski Posnetek Youtube

Rusija je pisateljico Ljudmilo Ulicko razglasila za tujo agentko, ker nasprotuje vojni v Ukrajini in po navedbah Moskve spodbuja propagando LGBTQ.

81-letna pisateljica, ki živi v izgnanstvu, je proti avtoritarnim težnjam Kremlja protestira že od časa Sovjetske zveze in je ostra kritičarka ruskega predsednika Vladimirja Putina.

image_alt
Nova ugibanja o Putinovi bolezni, to je razkril nekdanji šef MI6

Ulicka, ki je že dolgo favoritka za Nobelovo nagrado za književnost, se je z uvrstitvijo na seznam tujih agentov pridružila vrsti ruskih kulturnikov, ki jih Kremelj zavrača. Moskva izraz tuji agent uporablja za ljudi, ki jih ima za izdajalce in sovražnike države, od vseh označenih pa zahteva, da svoje publikacije označijo z opozorilom.

Pisateljica, ki je po izobrazbi biologinja, se je rodila v osrednji Rusiji leta 1943. Je avtorica 22 knjig, med drugim dramskih del in pravljic za otroke. Njen roman Daniel Stein, prevajalec iz leta 2006 je bil preveden v več kot dvajset jezikov, tudi v slovenščino. Temelji na resnični zgodbi poljskega Juda, ki je postal katoliški duhovnik.

Ob začetku ruske invazije v Ukrajini se je Ulicka preselila v Nemčijo in napovedala, da bo imel konflikt katastrofalne posledice za Rusijo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije