ODVZEM ODLIKOVANJA

Tito na udaru: ste slišali, kaj mu želijo odvzeti zaradi »krutih dejanj in zločinov proti človečnosti«?

Kot izhaja iz zakonskega predloga v italijanskem parlamentu, bodo državna odlikovanja odvzeli tistim, ki so zagrešili »kruta dejanja in zločine proti človečnosti«, tudi po njihovi smrti.
Fotografija: Josip Broz - Tito FOTO: Str Reuters
Odpri galerijo
Josip Broz - Tito FOTO: Str Reuters

Komisija za ustavna vprašanja spodnjega doma italijanskega parlamenta je odprla pot odvzemu državnega odlikovanja jugoslovanskemu predsedniku Josipu Brozu - Titu. Poslanci so namreč v torek odobrili zakonski predlog, po katerem bo lahko vlada preklicala priznanje tudi pokojnim odlikovancem, kar doslej ni bilo mogoče.

image_alt
Deset let od smrti Jovanke Broz: med njima je bilo več kot trideset let razlike

Kot izhaja iz zakonskega predloga, bodo državna odlikovanja odvzeli tistim, ki so zagrešili »kruta dejanja in zločine proti človečnosti«, tudi po njihovi smrti.

V vladajoči stranki Bratje Italije premierke Giorgie Meloni so ob sprejetju predlaganega besedila komisije izrazili zadovoljstvo, saj so se zavzemali za to, da bi jugoslovanskemu maršalu Titu odvzeli državno odlikovanje.

Giorgia Meloni FOTO: Remo Casilli Reuters
Giorgia Meloni FOTO: Remo Casilli Reuters

Podpredsednik poslanske zbornice Fabio Rampelli in poslanec Walter Rizzetto, oba iz stranke Bratov Italije, menita, da bo parlament z odvzemom odlikovanja Titu vsaj delno popravil krivice, ki da so jih doživeli Italijani v Istri ter vsi, ki so končali v fojbah, poroča Primorski dnevnik.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije