ANKARA

Teroristični napad v Turčiji: Eksplozija pred poslopjem ministrstva, trenutek napada so posneli (VIDEO)

Po navedbah turškega notranjega ministrstva se je eden od napadalcev razstrelil, drugega so 'nevtralizirali'.
Fotografija: Prebivalce so pozvali, naj ostanejo mirni. FOTO: Cagla Gurdogan Reuters
Odpri galerijo
Prebivalce so pozvali, naj ostanejo mirni. FOTO: Cagla Gurdogan Reuters

V bližini turškega notranjega ministrstva in parlamenta v Ankari je danes odjeknila eksplozija. Po navedbah turškega notranjega ministra Alija Yerlikaye gre za teroristični napad. Eksploziji je sledilo streljanje, v katerem sta bila lažje poškodovana dva policista. »Dva terorista sta se z vozilom zjutraj pojavila pred vhodom v notranje ministrstvo ter izvedla bombni napad,« je na omrežju X zapisal minister in dodal, da sta bila ranjena dva policista, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po navedbah turškega notranjega ministrstva se je eden od napadalcev razstrelil, drugega so 'nevtralizirali'.

Močno eksplozijo je bilo slišati več kilometrov daleč, poroča francoska tiskovna agencije AFP. Na območju, kjer se je zgodil napad, je sedež turškega parlamenta, tam je tudi več ministrstev. Parlament naj bi prav danes začel zasedanje, na katerem naj bi potrdili vstop Švedske v Nato. V parlamentu naj bi danes spregovoril tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Zasedanje parlamenta naj bi kljub napadu potekalo.

Odgovornosti ne prevzel še nihče

Po poročanju turških medijev je policija območje zaprla, tam je več reševalnih vozil. Policija v Ankari je nato sporočila, da izvajajo "nadzorovane eksplozije" sumljivih zavojev, da bi preprečili nov napad. Prebivalce so pozvali, naj ostanejo mirni. Napad sta na omrežju X že obsodila predsednik Evropskega sveta Charles Michel in visoki zunanji predstavnik EU Josep Borrell, ki sta tudi izrazila solidarnost s turškim narodom. Odgovornosti za napad za zdaj ni prevzel še nihče.

FOTO: Cagla Gurdogan Reuters
FOTO: Cagla Gurdogan Reuters

FOTO: Cagla Gurdogan Reuters
FOTO: Cagla Gurdogan Reuters

Mesto že večkrat tarča napadov

Ankara je bila sicer v preteklosti že večkrat tarča napadov, zlasti v letih 2015 in 2016. Za več napadov je odgovornost prevzela prepovedana Kurdska delavska stranka (PKK). Oktobra 2015 je bilo v napadu, za katerega je odgovornost prevzela skupina Islamska država, ubitih 109 ljudi.

Zadnji večji teroristični napad v Turčiji se je zgodil na nakupovalni ulici v Istanbulu novembra lani, ko je umrlo šest ljudi.

 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije