SILVESTRSKE TRADICIJE

Silvestrovanje po svetu: Temnolas moški s črno žemljo pomeni dobro leto

Po svetu se držijo različnih silvestrskih tradicij. V Braziliji za srečo preskočijo sedem valov
Fotografija: Na Times Square spustijo znamenito kristalno kroglo. FOTO: Eduardo Munoz/Reuters
Odpri galerijo
Na Times Square spustijo znamenito kristalno kroglo. FOTO: Eduardo Munoz/Reuters

Še en dan in z velikimi upi bomo ljudje po vsem svetu pričakali novo leto 2024. Na različnih koncih sveta imajo na silvestrovo različne tradicije.

V New Yorku tako ne gre brez velike kristalne krogle, ki jo spustijo na Times Square točno opolnoči. Prvi spust sega v leto 1907 in danes je tako priljubljen, da ga v živo snema celo televizija.

V Braziliji se za novo leto oblečejo v belo in gredo na plažo. Ob oceanu nekateri sledijo tradiciji darovanja iz afro-brazilskih religij. Darila položijo v čolne in jih potisnejo v morje ter preskočijo sedem valov, pri čemer se ob vsakem valu zahvalijo za nekaj dobrega v minulem letu. Ko končajo, oceanu ne obrnejo hrbta, dokler niso povsem iz vode, da ne bi priklicali nesreče.

Na Škotskem, kjer je silvestrovanje znano kot hogmanay, za novo leto čakajo na prvega obiskovalca, ki prestopi prag. Če je to visok, temnolas moški, ki prinese koščke premoga, pecivo, sol, črno žemljo in viski, je hiši, v katero je prišel, sreča zagotovljena. Dandanes običajno en gost silvestrske zabave odide tik pred polnočjo, da lahko potrka na vrata, ko se začne novo leto.

V Braziliji se za novo leto oblečejo v belo. FOTO: Capuski/Getty Images
V Braziliji se za novo leto oblečejo v belo. FOTO: Capuski/Getty Images

Na Japonskem budistični templji na silvestrovo pozvonijo 108-krat. To pa zato, ker verjamejo, da obstaja 108 vrst zemeljskih želja in vsak udarec zvona uresniči eno.

Na Japonskem budistični templji pozvonijo 108-krat. FOTO: Sand555/Getty Images
Na Japonskem budistični templji pozvonijo 108-krat. FOTO: Sand555/Getty Images

V Grčiji gredo družine tradicionalno na novoletni dan v cerkev. Po bogoslužju poiščejo čebulo in jo obesijo na vrata ali v svoje domove kot simbol dobrega zdravja, plodnosti in dolgoživosti.

Danci dobesedno skočijo v novo leto: stojijo na stolih ali kavčih, da skočijo z njih, ko pride polnoč. Če pozabite skočiti opolnoči, se vas drži smola vse leto.

Na Filipinih na praznovanjih razpostavijo okrogle predmete. Za vsak mesec v letu gospodinjstva priskrbijo 12 okroglih plodov. Ljudje tudi napolnijo žepe s kovanci ali jih pustijo na mizah, da bi pritegnili bogastvo. A. J.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije