POTOVANJA

Te evropske države zahtevajo negativni test za vstop v svojo državo

Nekatere evropske države poleg digitalnega covidnega potrdila zahtevajo še negativni test.
Fotografija: FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Uroš Hočevar, Delo

Švedska je še ena od držav, ki je napovedala omejitve za vstop v državo za potnike iz EU. Ti bodo od 28. decembra dalje morali imeti pri sebi negativni izvid testa na covid 19, četudi so cepljeni. Še sedem držav EU (Portugalska, Irska, Ciper, Latvija, Italija, Grčija in Avstrija) zahteva negativni test za vse tujce, ki prihajajo iz EU, ne glede na to, ali so cepljeni ali ne. Finska pa je napovedala, da bo to storila v kratkem. »Vsi potniki bodo morali pokazati negativni test na novi koronavirus pri vstopu v Švedsko, brez izjeme, iz katere države prihajajo. Ta ukrep bo veljal tudi za tiste, ki so cepljeni ali so preboleli covid.« Ta ukrep ne velja za osebe, mlajše od 12 let, niti ne za potnike s švedskim državljanstvom ali za tiste z dovolilnico za bivanje na Švedskem. 

image_alt
Zdaj je potrjeno: tako dolgo bo veljalo covidno digitalno potrdilo

»Odločitev smo sprejeli zaradi povečane prisotnosti covida 19 po svetu in hitrega širjenja različice omikron,« pravijo pri švedski vladi.

»Razumemo, da nekatere države uvajajo nove ukrepe, a nismo prepričani, da je to posebej koristno pri potovanjih. Menimo, da bi bilo potrdilo povsem dovolj,« je povedal Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders. Komisija je v začetku tedna sprejela odločitev, da potrdilo o cepljenju proti covidu 19 pri polnem cepljenju velja devet mesecev za potovanja znotraj EU.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije