KJER VSI KORAKAJO KOT EDEN

Tako je videti sibirski zapor, kjer je umrl Navalni (FOTO)

Zaporniška kolonija, v kateri je bil Navalni, je bila v sovjetskih časih znana kot Gulag 501, poznana pa je tudi pod vzdevkom »Polarni volk«.
Fotografija: Znotraj surovega arktičnega zapora Polarni volk FOTO: Kharp.net
Odpri galerijo
Znotraj surovega arktičnega zapora Polarni volk FOTO: Kharp.net

Smrt ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega je pretresla svet, zaporniška kolonija, v kateri je umrl med prestajanjem 19-letne kazni, pa je naslednica gulaga, v katerem so življenje izgubili številni Rusi.

Kazenska kolonija IK-3, ki se nahaja v mestu Harp v regiji Jamalo-Nenec, se nahaja v polarnem krogu približno 1900 kilometrov severovzhodno od Moskve in velja za enega najhujših zaporov v Rusiji.

Navalni se je moral soočati s temperaturami do -40 stopinj. FOTO: Maxim Shemetov Reuters Pictures
Navalni se je moral soočati s temperaturami do -40 stopinj. FOTO: Maxim Shemetov Reuters Pictures

Aleksej Navalni FOTO: Sergei Karpukhin Reuters Pictures
Aleksej Navalni FOTO: Sergei Karpukhin Reuters Pictures

Kolonija, v kateri je bil Navalni, je bila v sovjetskih časih znana kot Gulag 501, poznana pa je tudi pod vzdevkom Polarni volk. Ustanovljena je bilo leta 1961 in je eno od 700 aktivnih delovnih taborišč, v katerih je zaprtih 266.000 jetnikov.

»Lahko si predstavljate mišičaste, tetovirane moške z železnimi zobmi, ki se z noži borijo za najboljše mesto ob oknu. Toda to je bolj podobno kitajskim delovnim taboriščem, kjer vsi korakajo kot eden, na vsakem vogalu pa visi kamera. Obstaja stalen nadzor in špijoniranje je zelo razširjeno,« je dejal pokojni vodja opozicije.

Velja za enega najhujših zaporov v Rusiji.FOTO: Kharp.net
Velja za enega najhujših zaporov v Rusiji.FOTO: Kharp.net

Hude razmere

Med bivanjem v koloniji se je moral Navalni soočati s temperaturami do -40 stopinj, vremenske razmere so bile res hude. Mark Ely, raziskovalec, specializiran za zgodovino Sovjetske zveze v Centru za rusko, kavkaško in srednjeevropsko Študije (CERCEC) je o življenju v tem zaporu dejal: »Šest mesecev v letu je malo svetlobe, poleti pa te napadajo komarji in muhe. Razmere so težke, njemu (Navaljno) bo veliko težje kot v prejšnji kaznilnici,«  poroča mondo.rs.

Preberite še:

image_alt
To je Julija Navalna, žena pokojnega Putinovega kritika: pozvala je h kaznovanju ruskega predsednika

image_alt
Našli so Navalnega, ki ni več tam, kjer je bil prej

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije