NEVERJETEN

Ste se peljali z njim? Taras brez izpita pilotiral letalo, prepeljal na tisoče potnikov

Rusu po srednji šoli ni uspelo opraviti sprejemnega izpita. V petih letih je obkrožil svet in prepeljal na tisoče potnikov.
Fotografija: Taras je navdušenec nad letali že od mladih nog.
Odpri galerijo
Taras je navdušenec nad letali že od mladih nog.

Po ruskih medijih je zakrožila zgodba o nekoč cenjenem pilotu potniških letal Tarasu Šelestu, za katerega se je izkazalo, da je prevarant. Možakar ni nikoli opravil pilotske akademije, ponaredil je svojo diplomo, nato pa več let pilotiral po vsem svetu in prepeljal na tisoče potnikov. Razkrinkanje se je začelo avgusta 2015, ko je bil kopilot na letu iz Moskve v Ciper. Ob vstopu v ukrajinski zračni prostor je navezal stik s kontrolo leta, kot zahteva protokol, vendar se ni držal strogega tehničnega jezika, temveč je rekel »Slava Ukrajini«. To je bilo tako nenavadno, da so ga prijavili varnostni službi. Sledila je preiskava, ta pa je pokazala, da sploh ni pravi pilot. Bil je navdušenec nad letenjem, ki se je na domačem računalniku igral s simulatorji leta.

Šelest se je rodil leta 1974 v mestu Jakroma v bližini Moskve. Že kot deček si je želel biti pilot, obiskoval je letališča, bral knjige in igral igrice. Očetov prijatelj je bil inštruktor letenja in naučil ga je upravljati simulator. Po zaključku srednje šole je poskušal priti na akademijo, a je imel preslabe ocene. Tako se je zaposlil kot izdelovalec računalniških igric, še posebno simulatorjev letal. Leta 2008 se je zaposlil kot stevard pri majhnem letalskem prevozniku, in ko je slišal, da bodo zaposlovali pilote, se je prijavil s ponarejeno diplomo in bil sprejet. Najprej kot kopilot, nato pa se je leto dni izobraževal za pilota potniških airbusov. Kot pilot je služboval pet let in bil skupno v zraku 2660 ur. Bil je zelo cenjen, udeležen ni bil v nobeno nesrečo ali zaplet. Sodnik se ga je usmilil in ga kaznoval s prepovedjo letenja v Rusiji. Danes službuje kot pilot v Ukrajini.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije