ROBOTI

Starostniki crkljajo robote

Robotski domači ljubljenčki se zelo dobro obnesejo. Odganjajo osamljenost in so tema pogovorov.
Fotografija: Če ga čohamo, robotski kuža maha z repom. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Če ga čohamo, robotski kuža maha z repom. FOTO: Reuters

DORSET – Študija angleške univerze Exeter je razkrila, da bi lahko robotski hišni ljubljenčki močno izboljšali počutje starostnikov. Mehanske mačke, psi, medvedi in celo tjulnji so lahko dobra družba, hkrati pa jih ni treba nenehno hraniti in voziti na sprehode.

Če ga čohamo, robotski kuža maha z repom. FOTO: Reuters
Če ga čohamo, robotski kuža maha z repom. FOTO: Reuters
»Roboljubljenčki so majhni, živalim podobni roboti, ki po vedenju in videzu spominjajo na prave ljubljenčke. Starostnike razveselijo, dajejo jim tolažbo in odpravljajo osamljenost,« so navdušeni avtorji študije. Igranje z roboti prav tako poveča stike z drugimi starostniki v domovih, s člani družine in osebjem. Prav tako so pripravna tema za začetek pogovora.

Opravili so 19 študij, ki so vključevale 900 starostnikov, njihovih družinskih članov in članov osebja. Starostniki so bili izpostavljeni dvema robotskima mačkama z imenom Necoro in Justocat, robotskemu psu Aibu, medvedu Cuddlerju in tjulnju Paru. »Nekateri sprožajo spomine na bivše ljubljenčke starostnikov ali na izkušnje iz preteklosti,« je pojasnila raziskovalka dr. Rebecca Abbott.


»Ljudem dajejo tudi občutek tolažbe in ugodja, ko se jih dotikajo. Obujajo veselje, ker imajo nekoga, za kogar morajo skrbeti. Kuža maha z repom, če ga počohamo. Prav tako zapleše, če mu pojemo. Robomedved pa daje objeme. Neki gospod ni hotel spati, če mu roboljubljenčka niso dali na prsi.« Abbottova poudarja, da roboživali niso nadomestki za stike z ljudmi, so pa dokazano izboljšali počutje starostnikom. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije