VOJNA

Stanje v Ukrajini: rusko raketno križarko zajel požar

Zelenski je v nočnem nagovoru znova pozval EU, naj se odpove ruskim energentom.
Fotografija: Raketna ladja Moskva. FOTO: Maxar Technologies, Via Reuters
Odpri galerijo
Raketna ladja Moskva. FOTO: Maxar Technologies, Via Reuters

Medtem ko se v Ukrajini nadaljujejo spopadi predvsem na vzhodu države, pa iz Črnega morja poročajo o huje poškodovani ruski raketni križarki, ki jo je zajel požar. Ukrajinska stran sicer trdi, da so eno glavnih ladij ruske mornarice zadele ukrajinske rakete.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je na križarki Moskva izbruhnil požar. Ta je zajel tudi strelivo, ki je eksplodiralo. »Ladja je huje poškodovana,« so dodali. Ob tem še preučujejo, kaj je povzročilo požar, posadko pa so evakuirali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Raketna ladja Moskva. FOTO: Yoruk Isik, Reuters
Raketna ladja Moskva. FOTO: Yoruk Isik, Reuters

Pred tem je guverner Odese Maksim Marčenko prek telegrama sporočil, da so ukrajinske rakete zadele ladjo in jo huje poškodovale. Svetovalec ukrajinskega predsednika Oleksij Arestovič pa je sporočil, da se je s križarko zgodilo nekaj presenetljivega in da ne razumejo točno, kaj. »Počasi gori. Točno zdaj. In zaradi razburkanega morja ni jasno, ali bo lahko pomoč prišla do nje,« je povedal v objavi na youtube.

Raketna križarka Moskva, ki so jo zgradili v ukrajinskem Mikolajivu, je v uporabi od začetka 80. letih prejšnjega stoletja. S 510-člansko posadko je med drugim služila tudi v konfliktu v Siriji, kjer je varovala ruske sile v oporišču Hmeimim. Gre tudi za križarko, ki je ob začetku invazije na Ukrajino zahtevala predajo ukrajinskih sil na Kačjem otoku.

Rusi prevzemajo Mariupol

Spopadi v Ukrajini se medtem krepijo na vzhodu države. Ruska vojska je sicer po lastnih navedbah prevzela nadzor nad večino Mariupola, so sporočili z ruskega obrambnega ministrstva. Preostale ukrajinske sile pa naj bi blokirali, so dodali. Ukrajinska stran teh navedb ni potrdila. Ameriški inštitut ISW ocenjuje, da bodo ruske sile verjetno prevzele nadzor nad mestom v prihodnjem tednu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

O novih smrtnih žrtvah med drugim poročajo iz Harkova. Po raketnem napadu ruskih sil so umrli štirje civilisti, deset pa jih je bilo ranjenih, je poročal tamkajšnji guverner Oleg Sinegubov.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je sporočil, da so ruske sile na severu države za seboj pustile veliko število min in granat, ki jih zdaj odstranjujejo. V svojem rednem nočnem nagovoru se je zahvalil Poljski in baltskim državam za njihovo podporo po obisku štirih predsednikov v Kijevu. Pomembno je, da so predsedniki obiskali Borodjanko, kjer so se prepričali o grozotah, je dejal. »Za predsednike je to še en argument, da ostreje pozivajo k oprijemljivim sankcijam proti Rusiji,« je povedal. Ob tem je znova pozval Evropsko unijo, naj se odreče ruskim energentom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije