GOVORICE

Šok iz Rusije: Putin bo odstopil, hudo je bolan

Putin naj bi prisluhnil željam družine.
Fotografija: Vladimir Putin je oblast v Rusiji prevzel od Borisa Jelcina. FOTO: Sputnik Via Reuters
Odpri galerijo
Vladimir Putin je oblast v Rusiji prevzel od Borisa Jelcina. FOTO: Sputnik Via Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin namerava naslednje leto odstopiti zaradi parkinsonove bolezni, trdi moskovski profesor in Putinov kritik Valerij Solovej.

Solovej je za britanski The Sun povedal, da Putina (68) k odstopu nagovarjajo njegova partnerica, nekdanja ritmična gimnastičarka Alina Kabajeva (37), in njegovi hčeri iz prvega zakona. »Družina ima velik vpliv nanj. Januarja namerava  sporočiti, da bo predal oblast,« pravi profesor, ki je namignil, da ima Putin parkinsonovo bolezen, vendar skriva simptome. Nedavno naj bi dolgoletni ruski voditelj prikrival, da je v hudih bolečinah, in je nenehno premikal noge. Na posnetku, ki se je pojavil v Rusiji, naj bi Putinovi prsti trzali, ko je držal skodelico, v kateri naj bi bila zdravila proti bolečinam.


Ugibanja o Putinovem odhodu z oblasti prihajajo v času, ko ruski zakonodajalci premlevajo zakonodajo, ki jo je predlagal Putin in ki bi nekdanjim predsednikom podelila imuniteto pred kriminalnim preganjanjem do konca življenja.

Putin naj bi kmalu imenoval novega ruskega premierja. Podobno je na oblast prišel tudi sam, ko ga je za naslednika izbral nekdanji predsednik Boris Jelcin, ko je 31. decembra 1999 odstopil. Po drugem predsedniškem mandatu, ko ruska ustava še ni dopuščala možnosti tretjega mandata, je postal premier, leta 2012 pa še tretjič predsednik. Na volitvah leta 2018 je bil ponovno izvoljen.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije