MEŠANJE VRST

Sodobni človek ni iztrebil neandertalca

Neandertalci so izginili pred 30.000 leti. Krivo naj bi bilo čezmerno mešanje vrst.
Fotografija: Večina neandertalskih genov je preživela. FOTO: Guliver/getty Images
Odpri galerijo
Večina neandertalskih genov je preživela. FOTO: Guliver/getty Images

LEIPZIG – Profesor evolucijske genetike Svante Paabo z Inštituta za evolucijsko antropologijo Maxa Plancka v Leipzigu v Nemčiji je razkril, da so analize fosilnih ostankov treh različnih človeških vrst (neandertalca, zgodnjega človeka in sodobnega človeka) razkrile, »da so neandertalci izumrli zaradi čezmernega parjenja s človekom. To je v nasprotju z dosedanjim prepričanjem, da je neandertalca iztrebil sodoben človek.«
Ljudje z visokim neandertalskim indeksom imajo lobanjo podobno neandertalcem. FOTO: Guliver/getty Images
Ljudje z visokim neandertalskim indeksom imajo lobanjo podobno neandertalcem. FOTO: Guliver/getty Images

Neandertalci so se razvili iz zgodnjih ljudi, ki so pred 450.000 leti zapustili Afriko. Močno so se razširili po Evraziji in uspevali do prihoda sodobnega človeka pred približno 60.000 leti. Neandertalci so izginili pred 30.000 leti, domnevali so, da so izgubili evolucijsko bitko s sodobnim človekom.

»Če si ogledamo nekaj tisoč genomov, lahko prepoznamo približno 15.000 neandertalskih genov, to pomeni, da je v današnjih ljudeh vsaj polovica njihovega celotnega genoma,« pojasnjuje Paabo. To odkritje je spodbudilo znanstvenike iz ZDA, da so začeli proučevati vpliv neandertalskih genov na današnje ljudi. Izdelali so poseben neandertalski indeks glede na vsebnost neandertalskih genov in ugotovili, da imajo tisti z visokim indeksom lobanje oblikovane podobno, kot so jih imeli neandertalci.


Še več, opazili so, da obstaja povezava med geni neandertalcev z zdravstvenimi težavami, kot so povišan holesterol, avtizem, depresija in celo odvisnost od tobaka. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije