JE TO VPLIV PODRAŽITEV?

So se Hrvati ušteli? Profesor pravi, da ne bo nič z rekordno sezono

Ugotavljajo, da so s podražitvami morda nekoliko pretiravali.
Fotografija: Kakšna bo letošnja sezona? FOTO: Jure Eržen/delo
Odpri galerijo
Kakšna bo letošnja sezona? FOTO: Jure Eržen/delo

Po lanski cvetoči sezoni so Hrvati pričakovali novo rekordno turistično sezono, a Željko Garača, profesor na splitski ekonomski fakulteti, pravi, da je popolnoma mogoče, da letošnja ne bo presegla lanske sezone. Meni, da bi podražitve, ki smo jim priča pri naših južnih sosedih, lahko imele negativen vpliv.

Garača je za hrvaški Dnevnik na N1 dejal, da podražitve ne prinašajo ničesar dobrega. Primerjal je celo lanske in letošnje številke in ugotovil, da je letošnja, kar štirikrat nižja. »Na krilih rezultatov lanske turistične sezone in napovedi, da bo ta še boljša, so mnogi poskrbeli za drastičen dvig cen.« Poudaril je, da so se očitno turisti dobro pozanimali o cenah in ugotovili, da je Hrvaška letos dražja od Španije in Grčije. Med bolj preračunljivimi naj bi bili Nemci, ki so se letos znašli v recesiji, zato so nekoliko previdnejši in seštevajo stroške svojih oddihov.

Garača je še dejal, da bi se moral zgoditi preobrat, da bi cene že morale začeti padati in da se prevečkrat dogaja, da dvignjene cene ostanejo dvignjene tudi po koncu sezone. »Podjetniki ne razmišljajo o apetitu domačinov in domačih turistov, njihov primarni cilj je, da zaslužijo čim več in da prodajo po čim višji ceni,« je še dejal.

Ugotovili, da profesorjeve trditve ne držijo

Profesorjeve trditve so dvignile kar precej obrvi in novinarji Indexa.hr so se odločili, da preverijo, kako je to ugotovil. Spoznali so, da hrvaško ministrstvo za notranje zadeve po vstopu hrvaške v Schengen ne vodi več statistike, ali so prihodi na Hrvaško turistične ali druge narave, zato so preverili informacije na statističnem uradu in ugotovili, da njegova trditev ne drži. 

Urad je aprila letos zabeležil kar 1,1 milijona prihodov in tri milijone prenočitev. V primerjavi z lanskim aprilom se je številka dvignila za 31 oziroma za 20,4 odstotka. Dodajajo, da to seveda ne more pomeniti, da se število v juniju ne bi zmanjšalo, a vseeno tako velikega padca ne pričakujejo. Dodajajo, da če se to ni zgodilo v času pandemije, je težko verjeti, da se bo zaradi višjih cen. 

Prav tako padca ne kažejo podatki hrvaške turistične skupnosti. Program, v katerega ponudniki nastanitev vnašajo prihode in odhode gostov, je maja zabeležil 1,709.962 prihodov in 6,305.249 prenočitev, kar v primerjavi z lanskim letom predstavlja 30- oziroma 28-odstotno rast.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije